ЄС погодив механізм оборонних закупівель, який має піти на користь Україні

ЄС погодив механізм оборонних закупівель, який має піти на користь Україні

Європейський Союз погодив механізм оборонних закупівель, який має піти на користь Україні. Зокрема, він має на меті стимулювати оборонну промисловість та допомогти країнам модернізувати озброєння. 

Про це повідомила прес-служба Європарламенту. Як зазначається, Європейський парламент і Рада ЄС досягли згоди щодо нових правил з метою стимулювати країни ЄС до спільних оборонних закупівель. Вони також мають підтримати європейський оборонпром. 

Водночас новий короткостроковий інструмент зі скороченою назвою EDIRPA допоможе країнам закривати найбільш термінові оборонні потреби. Це відбувається на тлі інтенсивної допомоги Україні. Він також має підвищити ефективність і конкурентність європейських виробників.

ЄП і Рада ЄС домовилися про бюджет на 300 млн євро для фінансування цього інструмента. Євросоюз буде вносити до 20% на кожну закупівлю від очікуваної вартості контракту про спільну закупівлю – для кожного консорціуму країн-членів та асоційованих країн.

Аби скористатися цими коштами, компанії з контрактами на спільну закупівлю мають базуватися у ЄС або асоційованих країнах. У тому числі йдеться про країни Європейської асоціації вільної торгівлі, тобто включаючи Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію.

Держави, які разом будуть купувати товари військового призначення, також зможуть домовитися купувати їх спільно з Україною та Молдовою.

"Якщо варварська війна рф проти України чогось нас навчила, то це того, що зараз ми не готові захищати себе. Не можна далі ігнорувати це, ми маємо спільно виправляти ситуацію, і мали би зайнятися цим набагато раніше. Ця угода, попри доволі скромний бюджет, є важливим кроком до реальної спільної безпекової та оборонної політики ЄС",  – пояснив Міхаель Галер, доповідач від комітету із закордонних справ та безпеки.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Рада міністрів Європейського Союзу із закордонних справ 26 червня розгляне новий пакет військової допомоги для України на 3,5 млрд євро.

Головне