Які продукти в Україні найближчим часом подешевшають, а які - зродожчають: прогноз експерта

Які продукти в Україні найближчим часом подешевшають, а які - зродожчають: прогноз експерта

Ціни на продукти в Україні будуть зростати і надалі. Це прогнозує Павло Мартишев, аналітик Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки.

Як розповів експерт в ефірі телемарафону "Єдині новини" на каналі "Ми-Україна", нинішнє зростання цін є сезонним.

"Якщо говорити про зростання протягом найближчого місяця, то це сезонне зростання перед Великоднем. Але ми можемо говорити і про те, що продовольча інфляція є трендом зараз. Ціни зростають і вони будуть продовжувати зростати. Хоча темпи зростання цих цін будуть поступово сповільнюватися. Тобто, те, що ми бачимо зараз, це і сезонне подорожчання, і дострокове подорожчання. І в перспективі декількох місяців, ми побачимо, що ціни зростають, але не так сильно", - прогнозує Мартишев.

Також він наголосив, що такі продукти, як овочі, гречка, м'ясо - можуть впасти в ціні, а от готові продукти, наприклад, хліб, можуть подорожчати.

"Є дві категорії продуктів. Є сирі продукти - це овочі, м’ясо, яйця. Вони можуть і зростати (в ціні, - ред.), і спадати, тому що це сировина. І є оброблені продукти - це хліб, маргарин і інші продукти. Вони в основному зростають або залишаються стабільними і чекають, поки доходи населення наздоженуть їх. То вони подешевшають не в номінальному виразі, а в реальному. Тому, якщо ми говоримо про овочі, гречку, м’ясо - зниження цін можливе, особливо по овочах, гречці, курятині, яйцях. Тут ми можемо побачити просідання цін. Якщо ж ми говоримо про готову продукцію, то тут більш за все буде стабільність або незначне зростання", - зазначив експерт.

Як повідомляли "Ми-Україна", член економічного дискусійного клубу Олег Пендзин прогнозує, що ціни на овочі в Україні почнуть знижуватись орієнтовно у кінці червня.

Головне