Українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть страховий стаж: що про це відомо

Українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть страховий стаж: що про це відомо

Українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть страховий стаж. Про це повідомили у Міністерстві соціальної політики України.

У відомстві наголосили, що відповідні зміни передбачає ухвалений Верховною Радою законопроєкт №9453. Згідно з документом, для визначення права на пенсію враховуватиметься страховий стаж, одержаний у інших країнах, навіть якщо з цією країною не укладено угоду щодо пенсійного забезпечення.

Таким чином, громадяни України, які тривалий час працювали за кордоном, матимуть можливість зарахувати період роботи у цій країні для визначення права на призначення пенсії в Україні в 60, 63 або 65 років. Для цього необхідно буде подати для Пенсійного фонду документ, який підтверджує роботу за межами України.

Водночас у Мінсоцполітики наголосили, що при визначенні розміру пенсії будуть враховуватись лише внески та ЄСВ, сплачені в Україні.

"Тобто розмір призначеної пенсії залежатиме від кількості сплачених в Україні страхових внесків (чим більше розмір внесків - тим більша пенсія) та стажу роботи, який людина напрацювала до 1 січня 2024 року, а час виходу на пенсію враховуватиме роботу як в Україні, так і за кордоном", - йдеться у повідомленні.

При цьому у Мінсоцполітики звернули увагу громадян на те, що до  страхового стажу при призначенні пенсії в Україні не зараховуватиметься  робота на країну-агресора після 2014 року.

Як повідомляли "Ми-Україна", українська влада вирішила враховувати документи про склад сім'ї при нарахуванні виплат внутрішньо переміщеним особам

Головне