Україна отримає €200 млн від ЄБРР на посилення енергобезпеки

Україна отримає €200 млн від ЄБРР на посилення енергобезпеки

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) виділить Україні 200 мільйонів євро для НАК "Нафтогаз України". Кошти підуть для створення стратегічних резервів природного газу та зміцнення енергетичної безпеки країни.

Про це повідомляє Міністерство фінансів України.

16 липня було підписано відповідну угоду про гарантії між міністром фінансів України Сергієм Марченком та керівним директором ЄБРР у справах України та Молдови Арвідом Тюркнером. В міністерстві пишуть, що підтримка українського енергетичного сектору є пріоритетним напрямом для інвестицій ЄБРР.

Після підписання угоди Марченко та Тюркнер обговорили поточні спільні проєкти та подальшу співпрацю. Вони також розглянули чинні та можливі механізми страхування від воєнних ризиків та підтримку ініціатив ЄБРР у цій галузі. Зокрема, обговорювалося сприяння розвитку страхування майна від морських воєнних ризиків для суден, які експортують товари з Чорного моря України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар вже коштує понад 41 гривню: що штовхає курс та які прогнози

У листопаді минулого року Україна підписала угоду з міжнародною страховою компанією Marsh McLennan для забезпечення перевезення зерна та сільськогосподарської продукції суднами з Чорного моря.

На сьогодні в державному секторі реалізуються 10 спільних з ЄБРР проєктів на загальну суму 2,1 мільярда євро.

"ЄБРР залишається найбільшим інституційним інвестором України. Завдяки тісній співпраці з Банком ми впроваджуємо проєкти в енергетичному секторі, забезпечуємо підтримку ліквідності ключових підприємств державного сектору економіки, відбудову інфраструктури та роботу бізнесу у приватному секторі”, - зауважив Марченко.  

З початку повномасштабного вторгнення допомога ЄБРР у всіх напрямах сягнула майже 4 мільярди євро.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, Китай та росія розпочали військово-морські навчання у Південно-Китайському морі.

Головне