Ще одна країна вирішила купувати у росії нафту, - Reuters

Ще одна країна вирішила купувати у росії нафту, - Reuters

У росії з’явився новий покупець нафти - свою першу покупку російського ресурсу здійснив Пакистан. Це відбулось в межах реалізації нової угоди між Ісламабадом та Москвою, пише Reuters.

Як очікується, перший вантаж прибуде до пакистанського порту Карачі вже наступного місяця. Таким чином рф отримала ще один ринок збуту для своєї нафти на додачу до Індії та Китаю після запровадження заборони на ресурс з рф Заходом.

Пакистан закуповуватиме у росії виключно сиру нафту, без нафтопродуктів. Імпорт, за умови успішної реалізації першої угоди, може зрости до 100 000 барелів на добу.

"Нафта зі знижкою дасть необхідний перепочинок бідному Пакистану перед кризою платіжного балансу і критично низьких валютних резервів. Імпорт енергоносіїв становить більшу частину зовнішніх платежів країни", - пише Reuters.

У Міністерстві нафти країни відмовилися розкривати, в якій валюті платитимуть рф за енергоносій.

Початково російську нафту перероблятиме лише пакистанська Refinery Limited,зголорм до неї приєднаються інші НПЗ.

В цілому за підсумками минулого року Пакистан імпортував 154 тисячі барелів нафти на день, переважно з Саудівської Аравії та ОАЕ. У разі доведення російського імпорту до цільового показника близькосхідні постачальники Ісламабада потенційно зазнають збитку.

Нагадаємо, раніше цього місяця росія почала експорт палива до Ірану залізницею після того, як інші покупці відмовилися від торгівлі з нею. Нафтові компанії рф зараз зацікавлені в експорті дизпалива та бензину до Тегерану поїздами, тому що експорт морем стикається з високими фрахтовими ставками та "стелею цін", встановленою країнами G7.

Як писав "Ми-Україна" раніше, "Укрнафта” планує збільшити видобутку нафти на 6% у цьому році. Компанія збирається інвестувати рекордні 5,5 млрд грн у буріння, ремонти та спецдозволи на нові родовища протягом року.

Головне