Рівень бідності в Аргентині сягнув 53%, річна інфляція перевищує 230%

Рівень бідності в Аргентині сягнув 53%, річна інфляція перевищує 230%

Рівень бідності в Аргентині злетів з майже 42% до 53% за перші шість місяців перебування Хав'єра Мілея на посаді президента країни. Про це свідчать дані статистичного агентства держави, пише AP.

Показник у 53% є найвищим з 2003 року, коли Аргентина переживала катастрофічний дефолт за зовнішнім боргом та девальвацію валюти.

Такий різкий стрибок став наслідком жорсткої програми економії, впровадженої новим урядом, зазначає видання. Пори негативні соціальні наслідки, іноземні інвестори та Міжнародний валютний фонд, якому Аргентина заборгувала 43 мільярди доларів, схвалюють суперечливу фіскальну "шокову терапію" Мілея. Ця політика дозволила знизити щомісячну інфляцію з 25,5% у грудні минулого року до 4,2% в останні місяці.

Водночас річний рівень інфляції в Аргентині все ще залишається одним з найвищих у світі, перевищуючи 230%.

Представник уряду Мануель Адорні, коментуючи ситуацію, звинуватив попередні ліворадикальні уряди у створенні "катастрофічної ситуації" через десятиліття необмежених витрат. На відміну від своїх попередників, які підтримували високі споживчі витрати за рахунок величезного бюджетного дефіциту, Мілей скасував контроль цін, скоротив субсидії на енергетику та транспорт, а також девальвував песо на 54% у грудні після приходу до влади.

Ці заходи призвели до різкого зниження купівельної спроможності населення та занурили економіку в глибоку рецесію. Однак Мілей розраховує на те, що якщо його уряду вдасться утримати ціни на низькому рівні, економічне зростання відновиться і стане стимулом для відновлення.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 9 травня Аргентину охопив загальнонаціональний страйк - в країні на добу зупинились заводи та громадський транспорт, закрили свої двері магазини та аеропорти. Робітники таким чином вирішили виступити проти реформ призначеного у грудні президента Мілея.

 

 

Головне