Реальний ВВП України торік зріс на 5,3%: в НБУ перерахували чинники зростання

Реальний ВВП України торік зріс на 5,3%: в НБУ перерахували чинники зростання

За підсумками минулого року реальний валовий внутрішній продукт України продемонстрував зростання на 5,3%. ВВП зріс попри війну, ризики для безпеки та регулярні російські удари, в тому числі по об'єктах енергетичної інфраструктури.

У Нацбанку відзначили, що зростання на 5,3% в наявних умовах є досить значним показником, особливо на тлі спаду ВВП на 28,8% у 2022 році. 

"Попри усі виклики війни, з ІІ кварталу 2023 року реальний ВВП повернувся до зростання", - наголошує регулятор.

Зростання української економіки у 2023 року: що посприяло

  • високий рівень здатності до адаптації бізнесу та українців;
  • м'яка фіскальна політика, яка пожвавила внутрішній споживчий та інвестиційний попит;
  • покращення ситуації в енергетичній галузі з лютого,
  • дії Нацбанку та українського уряду з підтримки макрофінансової стабільності в країні.

Темпи зростання реального ВВП, які показав Держстат дещо відрізняються під показника, який прогнозував НБУ у своєму січневому Інфляційному звіті. Регулятор очікував на 5,7%.

"Це, зокрема, може пояснюватися консервативнішими оцінками урожаїв зернових і зернобобових Державною службою статистики", - пояснили в Нацбанку.

Найбільше нарощування валової доданої вартості (ВДВ) спостерігалось у будівельному секторі. Окрім того, суттєве зростання продемонстрували також ВДВ сектору держуправління і оборони та ІТ, а також охорони здоров'я та переробної промисловості. 

"Збільшення ВДВ у ІТ-галузі відновилося після торішнього падіння – загалом темпи зростання цієї галузі були третіми за розміром (її випереджали лише сектори будівництва та переробної промисловості). Це, зокрема, може пояснюватися оборонними потребами та розвитком державних електронних послуг", - пояснює регулятор. 

Нагадаємо, 14 березня Нацбанк України вирішив знизити облікову ставку на 0,5 в. п. - до 14,5%. Чому це сталося та на що має вплинути "Ми-Україна" розбирався тут.

 

Головне