Прірва між багатими та бідними: 1% найзаможніших збагатів на $42 трлн за десятиліття, - дані Oxfam

Прірва між багатими та бідними: 1% найзаможніших збагатів на $42 трлн за десятиліття, - дані Oxfam

За останнє десятиліття статки 1% найбагатших людей планети зросли на 42 трильйони доларів, що в 34 рази перевищує зростання добробуту 50% найбіднішого населення світу. Відповідні дані оприлюднила міжнародна організація Oxfam, на звіт якої посилається NDTV.

"Нерівність досягла непристойних масштабів, і досі уряди не змогли захистити людей та планету від її катастрофічних наслідків. Один найбагатший відсоток людства продовжує набивати свої кишені, тоді як решта змушена перебиватися крихтами", - прокоментував дані керівник відділу політики нерівності Oxfam International Макс Лоусон.

Дослідження виявило, що середній чистий капітал еліти зріс майже на 400 000 доларів на людину після коригування на інфляцію, порівняно з лише 335 доларами у нижньої половини населення.

Oxfam також звертає увагу на податкову політику. За останні чотири десятиліття частка доходу 1% найвисокооплачуваніших громадян у країнах G20 зросла на 45%, тоді як максимальні податкові ставки на їхні доходи скоротилися приблизно на третину. У всьому світі мільярдери платять податок за ставкою, еквівалентною менш ніж 0,5% від їхнього багатства.

Організація разом з партнерами закликала лідерів країн G20 підвищити податки для надбагатих. Уряд Бразилії, який головує в G20, нещодавно замовив дослідження щодо підвищення податків на багатих. Воно показало, що мінімальний податок у розмірі 2% на багатство світових мільярдерів міг би принести від 200 до 250 мільярдів доларів США щорічно.

"Імпульс до підвищення податків для надбагатих незаперечний, і цей тиждень стане першим справжнім лакмусовим папірцем для урядів країн G20. Чи є у них політична воля, щоб встановити глобальний стандарт, який поставить потреби багатьох вище жадібності елітної меншості?" - підсумував Лоусон.

Як писав "Ми-Україна" раніше, число мільйонерів у світі досягло свого безпрецедентного рівня - понад 22 мільйони осіб. Це найвищий показник за всю історію спостережень, свідчать дані консалтингової компанії Capgemini. 

Головне