Поставки російської нафти до Індії вкотре оновили рекорд

Поставки російської нафти до Індії вкотре оновили рекорд

Імпорт російської нафти до Індії досяг нового максимуму у червні 2023 року. За звітний місяць індійська сторона імпортувала з рф 2,2 млн барелів нафти на добу. Про це із посиланням на дані аналітичної компанії Kpler інформує The Economic Times.

Експерти наголошують, що постачання "чорного золота " з росії в Індію невпинно нарощуються дев'ять місяців поспіль. Дані показують, що російські закупівлі вкотре перевищили сукупні постачання Саудівської Аравії та Іраку. Проте аналітики переконані, що вже наступного місяця, тобто в липні, обсяги підуть на спад.

"Індія втрутилася з-за лаштунків, щоб підтримати російську економіку і стала ключовим споживачем російської нафти після вторгнення в Україну, але закупівлі цієї країни можуть бути близькі до своєї межі через проблеми з інфраструктурою та необхідність підтримувати добрі стосунки з іншими постачальниками", - пише видання.

Середня вартість російської нафти, доставленої до берегів Індії, у квітні становила 68,21 долара за барель.. Водночас барель ресурсу з Саудівської Аравії для країни обходився у 86,96 долара.

Видання Bloomberg раніше писало, що не всі індійські НПЗ готові до збільшення обсягів закупівлі енергоносія у рф. Одна причин полягає у тому, що виробничі потужності проектувався для роботи з більш легкою нафтою (як пропонує Близький Схід), а не для нафти з високим вмістом сірки, як у російського сорту Urals.

Нагадаємо, Індія не приєдналась до санкцій, запроваджених Заходом проти рф. Проте індійська влада та банківські установи рекомендували місцевим НПЗ не купувати російський ресурс за ціною, яка б перевищувала стелю цін у $60 за барель, введену ЄС, G7 і Австралією.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у пакистанський порт Карачі у неділю, 11 червня, прибула перша в історії партія нафти з росії. Прем’єр країни Шехбаз Шаріф назвав цей день “знаменним” для країни. За вантаж з рф Пакистан розрахувався китайськими юанями.

Головне