Попри війну ЄС вивчає можливість зберігати газ в українських сховищах, - Bloomberg

Попри війну ЄС вивчає можливість зберігати газ в українських сховищах, - Bloomberg

Країни Євросоюзу розглядають можливість зберігати газ в підземних сховищах газу (ПСГ) на території України.

Як пише Bloomberg, на перший погляд, ідея здається божевільною, зважаючи на регулярні обстріли росією об'єктів енергетичної інфраструктури. Проте у неї є багато прихильників, оскільки більшість ПСГ розташовується далеко від лінії фронту. Частина трейдерів виступає "за" те, щоб ризикнути.

Одним з потенційних об'єктів, де ЄС міг би зберігати газ, за даними видання, є Більче-Волицько-Угерське ПСГ. Це сховище є найбільшим у Європі та знаходиться за 96 км від кордону України з Польщею. Лише одне воно може вмістити учетверо більше ресурсу, ніж найбільше газосховище в ФРН.

Одна з ключових причин, які змушують Європу шукати додаткові місця для зберігання полягає у тому, що європейські сховища вже заповнені практично під зав'язку. За останніми оцінками, сховища в ЄС заповнені на 70%, а відтак зберігання палива в Україні зможе запобігти надлишку найближчими місяцями.

"Українські сховища можуть допомогти збалансувати попит і пропозицію протягом другої половини літа 2023 року, враховуючи їх відмінний зв'язок з газовими ринками ЄС", - вказано у заяві німецької компанії RWE AG, яка вже має дослід використання ПСГ в Україні.

Bloomberg наголошує на тому, що росія регулярно використовує енергетику як зброю. Останнім прикладом став підрив дамби на Каховській ГЕС. Так само і торік Москва влаштувала хаос на європейських енергетичних ринках, скорочуючи обсяги постачання енергоносія. У ЄС є побоювання і на поточний рік та наступну зиму, а тому країни блоку серйозно вивчають українську пропозицію скористатись її сховищами .

Як писав "Ми-Україна" раніше, у пакистанський порт Карачі у неділю, 11 червня, прибула перша в історії партія нафти з росії.

Головне