Обійшлись без росії: імпорт зрідженого газу до Європи вперше перевищив трубопровідний

Обійшлись без росії: імпорт зрідженого газу до Європи вперше перевищив трубопровідний

За підсумками минулого року імпорт зрідженого природного газу (ЗПГ) до Європи вперше перевищив обсяг імпорту, що йде на континент трубопроводом. Про це пише Bloomberg, посилаючись на дані Інститут енергетики.

Видання наголошує, що цей факт свідчить про те, що Європа "швидко відновлює свою енергетичну інфраструктуру, водночас розриваючи зв’язки з росією після вторгнення в Україну".

Як свідчать дані Інституту енергетики, трубопровідний імпорт до Європи у 2022 році становив близько 151 млрд кубів газу порівняно з 232 млрд у 2021 році. Таким чином у річному вираженні скорочення становило 35%. Ці показники різко контрастують з нарощуванням імпорту ЗПГ до 170 млрд кубометрів торік зі 108 млрд - роком раніше.

Європа вважається ринком преміум-класу, тому їй вдалося швидко наростити обсяги імпорту ЗПГ на та заповнити прогалини, утворені скороченням поставок російськими трубами. Водночас це призвело до рекордних цін і нестабільності на газових ринках, а також до постійної інфляції на континенті.

Виконавчий директор Інституту енергетики Нік Уайт підкреслив, що війна, яку рф розв'язала в Україні, перевернула "уявлення про ланцюжки постачання у всьому світі". За його словами, ці зміни "спричинили цінову кризу та помітно вплинули на вартість життя у багатьох країнах".

Як писав "Ми-Україна" раніше, росія змогла наростити імпорт ключових мікрочипів та електроніки для військової промисловості до рівня до 2022 року. За словами координатора з питань санкцій Державного департаменту США Джима О’Браєна, росіяни навчилися обходити запроваджені проти рф обмежувальні заходи.

Головне