НБУ ще раз знизив облікову ставку: яке підґрунтя цього рішення

НБУ ще раз знизив облікову ставку: яке підґрунтя цього рішення

Правління Нацбанку України прийняло рішення про зниження з 14 червня розміру облікової ставки на 0,5 п.п. - до 13%. Відповідне рішення регулятор ухвалив на засіданні 13 квітня.

В НБУ пояснили, що рішення базується на ретельному аналізі поточної економічної ситуації. Ключовими факторами, які вплинули на нього, стали стримані показники інфляції, збалансований розподіл ризиків та покращення інфляційних очікувань.

Після тривалого періоду зниження інфляція лише незначно зросла в травні - до 3,3% у річному вимірі. Попри те, що травневі показники виявилися нижчими за прогнози НБУ, базова інфляція відповідала очікуванням і становила 4,4%. В найближчі місяці, за прогнозом НБУ, очікується помірне пришвидшення інфляції та її вихід за межі цільового діапазону до кінця року. 

"Нацбанк продовжуватиме політику захисту гривневих заощаджень від знецінення, а також покриватиме структурний дефіцит валюти та згладжуватиме надмірні курсові коливання для стійкості валютного ринку", - інформує регулятор. 

У НБУ зауважили, що бюджетні потреби в травні - першій половині червня головним чином фінансувалися коштами, отриманими від міжнародних партнерів та союзників у попередні місяці. Також очікується активізація надходжень зовнішньої допомоги найближчими тижнями: вже досягнуто угоди на рівні персоналу щодо четвертого перегляду програми розширеного фінансування, тому в поточному місяці очікується надходження 2,2 млрд доларів від МВФ та ще 1,9 млрд євро від Євросоюзу.

Провідним ризиком для української економіки регулятор вважає "тривалу війну високої інтенсивності, що виснажуватиме країну". До числа інших увійшли також:

  • виникнення додаткових бюджетних потреб для підтримки обороноздатності або покриття значних дефіцитів, зокрема в енергетиці;
  • подальше завдання уражень об'єктам інфраструктури, насамперед енергетичної та портової, що обмежуватиме економічну активність та тиснутиме на ціни;
  • продовження часткового блокування вантажних перевезень через кордони з деякими країнами ЄС, що обмежуватиме експорт та робитиме імпорт дорожчим;
  • посилення негативних міграційних тенденцій.

"Крім того, потенційне підвищення непрямих податків і акцизів для фінансування бюджетних потреб може мати додатковий внесок до показника інфляції цього року. Водночас воно підтримає обороноздатність країни та стійкість публічних фінансів", - зазначають в НБУ. 

Попри значні ризики, НБУ розглядає й можливість реалізації сценаріїв, які сприятимуть зменшенню інфляційного тиску та пожвавленню відновлення економіки. Одним з таких сценаріїв є передача Україні коштів від заморожених активів держави-агресорки. Рішення стосовно застосування цих активів може бути ухвалене країнами "Великої сімки" вже до кінця поточного тижня.

Наступне планове засідання Правління НБУ, присвячене обговоренню та ухваленню рішень щодо монетарної політики держави, відбудеться 25 липня.

Як писав "Ми-Україна" раніше, про попереднє зниження облікової ставки - з 14,5% до 13,5% - стало відомо 25 квітня. 

 

Головне