Нацбанк знову знизив облікову ставку: регулятор пояснив рішення

Нацбанк знову знизив облікову ставку: регулятор пояснив рішення

Нацбанк України оголосив про зниження облікову ставку на 1 в. п. - до 13,5%. Відповідне рішення регулятор ухвалив на засіданні 25 квітня.

"Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% із 26 квітня 2024 року", - йдеться у повідомленні НБУ.

Під час прийняття рішення про продовження циклу пом’якшення процентної політики регулятор зважав на наступні фактори: 

  • послаблення цінового тиску;
  • зниження ризиків для отримання Україною фінансової підтримки від партнерів, союзників та організацій;
  • потреба у підтримці розвитку кредитування та відновлення економіки без додаткових ризиків для цінової та фінансової стабільності.

У НБУ зауважили, що у січні-березні було зафіксоване більше сповільнення споживчої інфляції, ніж прогнозував регулятор. За підсумками першого кварталу її показник встановився на рівні 3,2%. Цьому посприяли " малопрогнозовані чинники", серед яких вплив теплої зими на пропозицію сирих харчових продуктів та потребу бізнесу витрачати менше на енергоносії.

Водночас регулятор вважає, що продовж року інфляція прискориться до 8,2%.

"Разом зі зниженням облікової ставки на 1 в. п. зменшуються ставки за депозитними сертифікатами овернайт та тримісячними депозитними сертифікатами – до 13,5% та 16,5 % відповідно. Ставки за кредитами рефінансування Національний банк знижує суттєвіше, на 2 в. п. – до 17,5%", - інформує НБУ.

Як відомо, у Нацбанку прогнозують зниження облікової ставки до показника у 13% у 2024 році.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 15 березня облікову ставку було знижено до 14,5%. Чому НБУ пом'якшив монетарну політику та на що зараз впливає облікова ставка, "Ми – Україна" розбирався тут.

 

 

Головне