Найбільшу фінансову допомогу Україна отримує від ЄС: про які суми йдеться

Найбільшу фінансову допомогу Україна отримує від ЄС: про які суми йдеться

Цьогорічний дефіцит держбюджету України становить близько 40 млрд доларів. Проте завдяки українським союзникам та партнерам він повністю перекритий, найбільшу фіндопомогу Україна отримує від ЄС. Більше про це в ефірі "Ми-Україна" розповів економічний радник Президента України Олег Устенко.

За його словами, для перекриття дефіциту держбюджету від Євросоюзу цьогоріч ми отримаємо 18 млрд доларів, ще 10 млрд - від США та п'ять - від Міжнародного валютного фонду (МВФ). Решту потреб закривають інші союзні держави.

"Взагалі треба розуміти, яким чином іде підтримка від "Великої сімки". Не варто забувати, що у G7 Європейський Союз представлений як окрема інституція. Ця підтримка іде таким чином, що всі кошти, які збираються в Україні, як податки, вони повністю витрачаються і перекривають наш військовий бюджет, якщо мова йде про всю решту виплат - ця зона є дефіцитною - тобто всі витрати, які у нас є та які не стосується війська та обороноздатності, вони фінансуються за рахунок союзників та партнерів",- розповів він.

Устенко переконаний, що союзники і у 2024 році Україні також повною мірою допоможуть перекрити дефіцит державного бюджету.

Як писав "Ми-Україна" раніше, раніше цього місяця голова Міністерства фінансів України Сергій Марченко заявив, що наразі Україні вистачить коштів на все. Допомагають фінансами країні також партнери.За його словами, у нас наразі “штучний” бюджет – який по суті є, але він “не збалансований”.

Головне