Мінекономіки: Різниця між зарплатами чоловіків і жінок суттєво скоротилась за останні 7 років

Мінекономіки: Різниця між зарплатами чоловіків і жінок суттєво скоротилась за останні 7 років

Протягом останніх семи років різниця між зарплатами чоловіків та жінок в Україні суттєво скоротилася - на 7,4%. Про це повідомила міністерка економіки України Юлія Свириденко.

За її даними, якщо у 2015 році різниця між зарплатами чоловіків та жінок складала 26%, то 2021 -  18,6%.

"В Україні, згідно з даними Держстату, у 2021 році жінки заробляли в середньому на 18,6% менше, ніж чоловіки. Цей показник суттєво скоротився за останні 7 років - ще у 2015 році він складав 26%", - заявила Свириденко.

При цьому вона додала, що Мінекономіки розробило Національну стратегію щодо подолання гендерного розриву в оплаті праці. Ця стратегія дозволить вдосконалити законодавство про рівну оплату праці і осучаснити трудове законодавство. Зокрема, з’явиться принцип рівної оплати праці за аналогічну роботу або працю рівної цінності, незалежно від статі. У разі їхнього порушення роботодавцем працівник зможе захистити свої права у суді.

"Щоб досягти повного гендерного балансу, в Україні мають також існувати умови того, аби поєднати сімейне і професійне життя", - додала Свириденко.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, від початку року в Україні з’явилось в цілому 36 892 нових ФОПи. 51% з них – тобто кожен другий – відкрили жінки. Третина нових малих бізнесів, започаткованих жінками, припадає на роздрібну торгівлю. В цій сфері їхня кількість практично удвічі перевищує число ФОПів, зареєстрованих чоловіками.

Головне