Мін’юст намагається відібрати всі активи рф на Заході, щоб направити на компенсації, - Малюська

Мін’юст намагається відібрати всі активи рф на Заході, щоб направити на компенсації, - Малюська

Міністерство юстиції працює над тим, щоб відібрати усі активи російської федерації на Заході та направити їх на компенсації.

Про це в ефірі телеканалу "Ми-Україна" розповів міністр юстиції України Денис Малюська.

"Усі кошти, які зараз арештовані, усі активи, які зараз націоналізуються, будуть спрямовуватись у відповідні фонд компенсації та, відповідно, компенсації сплачуватимуться. Ми зараз працюємо з нашими колегами зі Сполучених Штатів. Вони конфіскували нещодавно активи одного з російських олігархів і кошти ми пробуємо відправити на рахунок, щоб потім цей компенсаційний механізм міг працювати. Але ця сума невелика порівняно з тим, які збитки були завдані. Відповідно, ми працюємо над тим, щоб відібрати усі активи рф на Заході і направити їх на компенсації. Є розуміння, що це відбудеться", - зауважив він.

За його словами, це вперше в історії, коли у великої і впливової держави відбирають активи на компенсації.

"Це абсолютно переворот усіх глобальних систем - безпекових і юридичих. Відповідно, дискусії вкрай важкі, бо всі усвідомлюють, що якщо це трапиться один раз, то у майбутньому це може трапитись з будь-ким", - додав Малюська.

Він додав, що заморожені кошти росії їй вже ніколи не повернуть:

"Єдине, що я побоююсь - це тема не політична, а залежить від параметрів нашої перемоги - щоб, раптом, це не стало якимось питанням для перемовин чи то з рф, чи то з наступними очільниками після путіна. Але цей сценарій відкладемо в сторону, він зараз не виглядає реалістичним. Кошти не повернуться, залишаться замороженими".

Як писав "Ми-Україна" раніше, президент Володимир Зеленський оприлюднив відео у 500 день повномасштабної війни. У ньому він подякував усім, хто б’ється заради свободи нашої країни.

Головне