Майже ніякої готівки: як змінилися розрахунки в Україні у другий рік повномасштабної війни

Майже ніякої готівки: як змінилися розрахунки в Україні у другий рік повномасштабної війни

У Національному банку України показали, як протягом 2023 року, тобто другого року повномасштабної війни, змінились обсяги безготівкових розрахунків.

У НБУ зазначають, що українці все частіше віддають перевагу розрахункам саме у безготівковий спосіб. Так, за 2023 рік українці здійснили 7 912,5 млн операцій з використанням платіжних карток, емітованих українськими банками та фінансовими установами, на загальну суму у 6 140,8 млрд гривень. Майже усі ці операції, а саме 91,9%, було здійснено в Україні. За кордоном було зафіксовано лише 8,1% операцій з використанням українських платіжних карток.

Крім того у Нацбанку зазначили, що протягом минулого року в Україні зросла кількість платіжних терміналів у торговельній та сервісній мережах. У порівнянні з 2022 роком їхня кількість збільшилася на чверть (25,1%) та сягнула 449,5 тисяч. При цьому частка безконтактних терміналів серед них склала 99,2% або 445,9 тисяч одиниць.

Також збільшилася в Україні і кількість працюючих банкоматів - нині на території нашої держави їх налічується 15,8 тисяч.

"Це на 14,4% менше, ніж на кінець довоєнного 2021 року, що зумовлено тимчасовою окупацією деяких територій України", - пояснили в НБУ.

Оскільки зростають обсяги безготівкових розрахунків, разом з ними збільшується і кількість безконтактних активних платіжних карток. Так, станом на кінець минулого року їхня кількість зросла до 30,6 млн карток, що на  17,1% більше, ніж роком раніше. Більше половини з них, а саме 58,7%, є безконтактними.

Водночас користуються популярністю серед українців, за даними НБУ, і токенізовані платіжні картки (NFC-технологія). За минулий рік їх в Україні побільшало на 57% і нині налічується 12,4 млн одиниць.

Як повідомляли "Ми-Україна", голова Національного банку Андрій Пишний розповів, до якого курсу українцям варто готуватися у цьому році. Він наголосив, що регулятор не дає прогнозів щодо курсу.

Головне