Данія хоче обмежити тіньовий флот російських танкерів

Данія хоче обмежити тіньовий флот російських танкерів

Влада Данії вивчає шляхи обмеження проходу старих танкерів, які транспортують російську нафту через Балтійське море. Про це повідомив очільник данського зовнішньополітичного відомства Ларс Локке Расмуссен. 

Як пише Reuters, такий крок з боку Данії може спровокувати конфронтацію з Москвою.

Як відомо, росія відправляє близько третини свого морського експорту нафти, або 1,5% світових поставок, через данські протоки, які слугують "воротами" до Балтійського моря. Будь-яка спроба зупинити ці поставки призведе до зростання цін на нафту та вдарить по гаманцю Кремля, а відтак і по фінансуванню її військової машини.

За словами Расмуссена, його країна зібрала групу країн-союзників для оцінки заходів, спрямованих проти так званого "тіньового флоту" - старіючих суден, що перевозять російську нафту.

Нагадаємо, у квітні голова МЗС Швеції Тобіас Більстрем заявив, що російське керівництво використовує для транспортування нафти непридатні танкери або кораблі "дуже близькі до того, щоб бути непридатними", що не лише порушує морські правила, а і може стати причиною "екологічного хаосу". Міністр наголосив на необхідності запровадження нових правил та механізмів, які б могли убезпечити морські шляхи від екологічної катастрофи від застарілого та незастрахованого так званого "тіньового" нафтового флоту рф. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, шведський уряд вважає за потрібне ввести санкції проти так званого "тіньового" флоту нафтових танкерів країни-агресорки, а також проти зрідненого природного газу російського походження.

Головне