Швеція б'є на сполох: російські танкери можуть спричинити екологічну катастрофу у Балтиці

Швеція б'є на сполох: російські танкери можуть спричинити екологічну катастрофу у Балтиці

Російське керівництво використовує для транспортування нафти непридатні танкери або кораблі "дуже близькі до того, щоб бути непридатними", що не лише порушує морські правила, а і може стати причиною "екологічного хаосу". На цьому наголосив голова МЗС Швеції Тобіас Більстрем, якого цитує The Guardian.

Міністр наголосив на необхідності запровадження нових правил та механізмів, які б могли убезпечити морські шляхи від екологічної катастрофи від застарілого та незастрахованого так званого "тіньового" нафтового флоту рф. 

"Ми всі постраждаємо, якщо внаслідок зіткнення або витоку масла з одного з цих кораблів виникне серйозна проблема", - сказав Більстрем.

Орієнтовно близько половини усього обсягу нафти з рф йде морем, зокрема проходить шляхами через Балтику та води Данії. При цьому кораблі, які використовує країна-агресорка обирають прохід міжнародним водами, аби уникнути контролю.

Російський тіньовий флот приносить військовій машині величезні кошти, завдяки тому, що оминає запроваджені США та ЄС санкції. Видання зазначає, що Москва реалізує всього 20% нафти нижче за встановлену стелю цін. 

"Той факт, що вони перевозять нафту, яка підживлює російську агресію проти України, вже досить поганий. Але ще гірше те, що росію, очевидно, анітрохи не хвилює той факт, що ці кораблі можуть спричинити серйозні екологічні збитки у морях, які, якщо взяти Балтійське море, і так чутливі", - зауважив голова МЗС Швеції.
 
Як писав "Ми-Україна" раніше, експерти Центр досліджень у галузі енергетики та чистого повітря (CREA) дійшли висновку, що запровадження стелі цін на російський зріджений природний газ (ЗПГ, LNG) у 2023 році призвело б до скорочення нафтогазових доходів Кремля на 60%

 
 

Головне