Болгарія та Румунія планують побудувати дві ГЕС на Дунаї, – Укргідроенерго

Болгарія та Румунія планують побудувати дві ГЕС на Дунаї, – Укргідроенерго

Румунія та Болгарія сподіваються незабаром розпочати будівництво двох нових гідроелектростанцій на річці Дунай. Будівництво планується попри те, що занепокоєння щодо їх впливу на навколишнє середовище та ядерну безпеку зростає.

Про це повідомляє "Укргідроенерго".

Перший з нових заводів буде розташований між Турну-Мегуреле (Румунія) і Нікополем (Болгарія), а інший з’єднає румунське місто Келераш з болгарським містом Сілістра. 

Річка є другою за довжиною в Європі та простягається понад 2800 км через 10 країн: Німеччину, Австрію, Словаччину, Угорщину, Хорватію, Сербію, Болгарію, Румунію, Україну та Молдову.

Уряди Болгарії та Румунії підтримують ці проєкти як засіб зміцнення енергетичного суверенітету коштом використання багатих спільних ресурсів.

“Болгарії давно пора скористатися перевагами цього природного ресурсу”, — повідомляє Міністерство енергетики Болгарії. 

Міністр енергетики Румунії Себастьян Бурдужа заявив, що перша ГЕС "вважається вигідною інвестицією з понад 800 МВт встановленої потужності, розділеною навпіл з Болгарією".

Існує політична згода на реалізацію проектів, але життєздатність ГЕС викликає багато запитань з екологічної точки зору.

Будівництво дамб у нижній частині Дунаю затопить багато з цих островів. 

“Ці райони, швидше за все, є останніми місцями нересту кількох осетрових, а також оселедців. Для всіх цих видів це буде вбивчим ефектом до Чорного моря”, – додав він.

Проте місцеві жителі, схоже, з ентузіазмом ставляться до гідроелектростанцій, попри те, що визнають їхній вплив на навколишнє середовище. 

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, у Печерському районі Києва спалахнула сильна пожежа.

Головне