Банківська система України: як вистояла та в якому стані зараз ,- Пишний

Банківська система України: як вистояла та в якому стані зараз ,- Пишний

Банківська система України не лише вистояла в період повномасштабної війни, а і продовжує стабільно функціонувати та підтримувати економіку воюючої країни. Як їй це вдалося та в якому стані вона перебуває зараз розповів в інтерв'ю "Ми-Україна" очільник Нацбанку Андрій Пишний.

"Банківська система проявила себе як один із ключових елементів нашої стійкості. Попри усі ризики, вона втримала функціонування, в той момент, коли це було необхідно, стабілізувала ситуацію і наразі забезпечує функціонування на тому рівні,на якому потрібно, в тому числі і для підтримки української економіки", - наголосив він.

Пишний підкреслив, що стабільна банківська система є колосальною перевагою у війні, яку рф веде вже майже понад рік. Вона неабияк підсилює спроможність Україні для отримання перемоги над агресором.

Банківська система України: які фактори відіграли ключову роль у збереженні її стійкості

Реформування банківського сектору

За словами очільника НБУ, наша банківська система на момент повномасштабного вторгнення була до цього максимально готовою. Цьому сприяли реформи у секторі, які відбувались упродовж останніх восьми років

"Банківська система була вичищена від неефективних банків. Бізнес-моделі банків зазнали змін, були відкалібровані так, щоб функціонувати максимально ефективно. Капітали були на достатньому рівні, ризик менеджмент та корпоративне управління - так само", - пояснив він.

Інституційна спроможність самого НБУ та його незалежність

Реформування торкнулось не лише системи в цілому, а і власне Нацбанку. Йдеться про реформування внутрішніх процесів та засад, а також покращення людського капіталу.

Ефективне урядування

"Ніхто не розгубився, ні НБУ, ні уряд, ні Президент, ні українські підприємці. Всі дуже швидко зібрались і були дуже ефективним в плані антикризового управління . Всі були солідарні у своєму прагненні перемогли і вистояти", - наголосив Пишний.

Він підкреслив, що війна в Україні не стала на заваді ухваленню програми розширеного фінансування МВФ на суму 15,6 млрд доларів. Також ми отримали допомогу від країн-партнерів учасників донорської коаліції на суму 115 млрд доларів довгострокової підтримки. І якщо раніше українська сторона зверталась за технічною та експертною підтримкою, то сьогодні "до нас приїжджають і запитують як вам вдалося, яким чином ви діяли, які протоколи буди задіяні" тощо.

Як писав "Ми-Україна" раніше, з початку повномасштабної війни Україна отримала від міжнародних партнерів майже 49 млрд доларів фінансової допомоги

Головне