Аграрії отримають повне відшкодування витрат на розмінування с/г земель: які вимоги для участі у програмі

Аграрії отримають повне відшкодування витрат на розмінування с/г земель: які вимоги для участі у програмі

Держава повністю компенсуватиме вартість розмінування сільськогосподарських земель для фермерів, збільшивши розмір відшкодування з 80% до 100%. Відповідні зміни до постанови №284 Кабмін ухвалив 23 серпня.

На додачу, долучитись до програми відтепер матимуть змогу також і аграрії зі боргами зі сплати за землю або єдиного податку у разі, якщо вони є платниками ЄП IV групи. Важливою умовою є проведення торгів із закупівлі послуг розмінування виключно через систему Prozorro за участі не менше двох учасників.

"Ми повністю покриваємо вартість гуманітарного розмінування земель сільськогосподарського призначення для тих агровиробників, які лише планують очищувати свої ділянки. Я розумію, що працюючи в умовах обстрілів, ускладненої логістики, важко знайти додаткові кошти, щоб повернути до використання ще кілька сотень гектарів землі, яка зараз простоює замінованою", - зауважила очільниця Мінекономіки Юлія Свириденко. 

У відомстві озвучили суму, закладену в бюджеті на ці цілі. 

"В бюджеті закладено 3 мільярди гривень на програму компенсацій, в нас вже зареєстровано 51 оператор протимінної діяльності. А це означає, що у нас є кому працювати і є кошти, щоб заплатити за цю роботу", - розповів заступник міністерки Ігор Безкаравайний.

Станом на сьогодні фермери подали 135 заявок на розмінування 3897 ділянок загальною площею понад 17 252 гектари. Участь у програмі можуть брати фермери, чиї землі знаходяться на деокупованих територіях, де підтверджена або імовірна забрудненість вибухонебезпечними предметами, за умови, що ділянки розташовані поза 20-кілометровою зоною від лінії бойового зіткнення або державного кордону.

Процес верифікації заявок та організації аукціонів здійснює Центр гуманітарного розмінування. Оплата послуг розмінування відбувається через спеціальні рахунки в державних банках, а кошти перераховуються операторам лише після підтвердження виконаних робіт.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Хорватія повідомила про передачу Україні роботизованої системи для розмінування DOK-ING MV-4.

Головне