Зоряні війни 2.0

Зоряні війни 2.0

Нещодавно голова Комітету з питань розвідки Палати представників Конгресу США Майк Тернер надав всім членам Конгресу для ознайомлення розвідувальну інформацію про "серйозну загрозу національній безпеці", пов'язану з росією. У представлених матеріалах мова йшла про "дестабілізуючий іноземний військовий потенціал". Пізніше стало відомо, що проблема стосується ймовірних намірів росії у цьому році запустити в космос ядерну зброю, яку можна буде використовувати проти супутників.

Зокрема, зазначалося, що хоча росія поки не планує безпосередньо застосовувати цю орбітальну зброю, але існує ризик аварії, в результаті якої ядерний вибух потенційно може уразити близько третини супутників і завдати шкоди системам зв'язку на Землі. І це, насправді, дійсно тривожні новини – бо весь світ знає, які росіяни криворукі. Достатньо згадати запуск автоматичної міжпланетної станції "Луна-25", яка замість приземлення просто врізалася у Місяць.

Серйозна військова та цивільна проблема

Попри те, що багато членів Конгресу США, які мали можливість детально ознайомитися із зазначеним питанням, запевняли журналістів, що воно поки що не має викликати загальну суспільну тривогу, проблема насправді існує та потенційно може призвести до катастрофічних наслідків.

По-перше, наміри росії порушують Договір про космос від 1967 року, який прямо забороняє державам-учасницям (серед яких і росія) розміщувати ядерну зброю або будь-яку іншу зброю масового знищення на орбіті Землі, встановлювати її на Місяці або будь-якому іншому небесному тілі чи на станції в космічному просторі. Тож це виклик не лише для США, але й Китаю та Індії, а також інших провідних країн світу (зокрема, це питання вже планують обговорити міністри закордонних справ G7 під час зустрічі в Італії у квітні 2024).

У підсумку такі безвідповідальні дії росії можуть спричинити "космічну гонку озброєнь", адже якщо росіяни не зупиняться, то іншим країнам прийдеться реагувати на загрозу. Більше того, мова рано чи пізно піде про розміщення ядерної зброї на орбіті, яка становитиме загрозу безпосередньо населенню Землі. Це буде наступний етап після розміщення ядерної зброї проти супутників. А запевненням путіна, що рф виступає проти розміщення ядерної зброї в космосі, ніхто вже не вірить, бо реальні дії свідчать про інше (наприклад, у 2020 та 2021 роках росіяни вже здійснили випробування протисупутникової ракети прямого базування). 

По-друге, ядерна зброя в космосі може вивести з ладу третину всіх супутників (за даними Управління ООН з питань космічного простору, станом на квітень 2023 на орбіті Землі було майже 7,8 тис. робочих супутників), які використовуються для цивільного зв’язку, навігації, військових операцій і збору розвідувальної інформації – причому не лише США, але й іншими країнами. Наслідки цього можна тільки уявити – але це точно спричинить хаос та суттєві економічні проблеми для всього людства.

Тож недооцінювати проблему точно не варто. Тим більше, що мова йде про росію та її неадекватне керівництво. Добре, що до вирішення цього питання так чи інакше будуть змушені підключитися Китай та Індія, однак не факт, що вони зможуть швидко змінити плани путіна. Адже останньому вже давно немає чого втрачати. 

Політична складова справи

Показово, що росія після появи відповідної інформації відразу почала переводити тему у політичну площину – начебто адміністрація Байдена використовує заяви про загрозу національній безпеці як спробу переконати республіканців схвалити допомогу Україні у Конгресі. Що, само по собі, є фактичним зізнанням – якби все було "чисто", росіяни відповідали би по суті питання. А так вони знову почали свої стандартні маніпуляції та спекуляції у контексті російсько-української війни.

Насправді ж питання не у голосуванні у Конгресі. Питання у тому, що росія становить глобальну загрозу для США. Те, що окремі питання протидії путіну можуть співпадати з допомогою Україні та вирішуватися паралельно – абсолютно нормально. Бо протидія повинна бути комплексною. На Землі – через максимальну допомогу Україні. У космосі – за допомогою інших заходів. Сподіваємося, окремі конгресмени-республіканці це зрозуміють та зроблять правильні висновки, бо без допомоги Україні можна втратити не лише глобальне лідерство, але й комфортне та безпечне життя.   

Ігор Рейтерович, кандидат політичних наук, керівник політико-правових програм Українського Центру суспільного розвитку

Головне