Жорстка відповідь агресору: як 12-й пакет санкцій вплине на російську економіку

Жорстка відповідь агресору: як 12-й пакет санкцій вплине на російську економіку

18 грудня Рада ЄС ухвалила 12-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів через продовження агресивної війни росії проти України. Ці заходи мають завдати подальшого удару по здатності путіна вести війну, адже санкції орієнтовані на сектори російської економіки з високою доданою вартістю. Також 12-й пакет санкцій містить у собі низку норм, які мають ускладнити обхід попередніх санкцій, застосованих ЄС проти рф.

З цього приводу Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель зазначив: "Цим 12-м пакетом ми пропонуємо потужний набір нових списків і економічних заходів, які ще більше послаблять російську військову машину. Наше послання чітке, як я вже заявляв, коли головував на неформальній Раді міністрів закордонних справ у Києві: ми залишаємось непохитними у своїй відданості Україні й надалі підтримуватимемо її боротьбу за свободу і суверенітет".

У своєму коментарі щодо запровадження нових санкцій проти рашистів Президент України Володимир Зеленський наголосив: "Важливо, що вперше з’являється заборона на російські алмази та діаманти. Нові заходи проти обходу санкцій та проти постачання в росію товарів та технологій подвійного призначення… Є нові обмеження імпорту з росії. Все це справді допоможе скоротити економічну основу війни, і ми будемо продовжувати роботу з партнерами, щоб санкції, застосовані Європою, працювали глобально".

За даними Bloomberg, 12-й пакет санкцій коштуватиме російській економіці приблизно 5,3 мільярда доларів. Нарешті ЄС запровадив додаткові обмеження на імпорт товарів, які приносять суттєві доходи рашистам і тому дозволяють їй продовжувати агресивну війну проти України: чавун і шпігат, мідні дроти, алюмінієві дроти, фольга, труби і трубки загальною вартістю 2,2 млрд євро на рік. Запроваджується також нова заборона на імпорт скрапленого автогазу (LPG) із 12-місячним перехідним періодом.

Варто нагадати, що санкції – це достатньо вагомий економічний і політичний інструмент, який може використовуватися для впливу на країну або уряд. Однак їхній вплив залежить від багатьох факторів, зокрема від реальної економічної ситуації, геополітичних обставин та можливостей країни.

Зазвичай санкції спрямовані на обмеження доступу до певних ринків або послуг, таких як фондовий ринок чи технології. Проте росія має досить масштабну економіку з ресурсами, що є джерелом доходу для багатьох країн. Тому санкції мають обмежений ефект через цей фактор.

Окрім того, переважна більшість санкцій обходить найважливіше джерело отримання росією валюти – продаж вуглеводневої сировини. З початку повномасштабної війни рашисти заробили на експорті газу, нафти і вугілля майже 560 мільярдів євро. І ці показники доходів рф постійно зростають. Майже 70% коштів йде від продажу нафти, приблизно 20% – від газу і 10% – від вугілля.

Лише 16 листопада 2023 року США запровадили нові санкції проти російських компаній, а також ліберійських танкерів, які перевозили нафту з росії. Активи підсанкційних організацій у США мають бути заморожені, а американським громадянам і компаніям забороняється вести з ними бізнес. Це може стати найпотужнішим ударом по російській економіці, ефект від якого буде зіставний чи навіть більший, ніж від усіх попередньо введених санкцій проти рф.

У новому пакеті санкцій ЄС подібних жорстких заборон немає, а наявні лише заходи з посилення контролю над дотриманням граничної межі нафтових цін, а також за продажем старих танкерів. Удосконалений механізм обміну інформацією дозволить краще виявляти суди та організації, які сприяють перевезенням російської нафти, проте блокувати їхній рух це не допоможе.

Також "під питанням" залишається подальша доля активів рф та коштів Центробанку рф, поки що лише заморожених у західних юрисдикціях. Понад 300 млрд євро могли б стати суттєвою підтримкою України, проте поки що і США, і ЄС не мають чіткого юридичного механізму конфіскації цих активів та передачі їх до України. Але кроки з впорядкування є.

Так, у США готовий законопроєкт Про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців (REPO), ухвалення якого надасть додаткову допомогу Україні з використанням активів, конфіскованих у Центрального банку російської федерації, та інших суверенних активів рф. А на початку грудня виконавчий орган Євросоюзу – Європейська Комісія схвалила законодавчу пропозицію щодо використання доходів від російських активів, заморожених під санкціями.

Ще одним фактором недостатнього впливу санкцій на рф з боку Заходу є продовження роботи в росії системи міжнародних платежів SWIFT, розмови про від’єднання рф від якої точаться з початку повномасштабного вторгнення. Якби відключення російської банківської системи дійсно відбулося, то російська зовнішньоекономічна діяльність перейшла б на суцільний бартер.

Тож, єдиним потужним способом значного ураження економіки рф є консолідований підхід до санкційної політики із застосуванням більш масштабної торговельно-економічної блокади росії з боку демократичного світу.

Антон Кучухідзе, політолог-міжнародник, співзасновник аналітичного центру “Об’єднана Україна”

Головне