За межами комфорту: вперед у незвідане

За межами комфорту: вперед у незвідане

Подивіться на дискомфорт по-новому. Коли ми думаєм про дискомфорт, то одразу уявляємо щось неприємне і небажане, на кшталт стояння у переповненому вагоні метро. Натомість дискомфорт - це не завжди про погані умови перебування. Інколи дискомфорт - це про щось незвичне, незвідане, нове. Адже все, що ми бачимо, відчуваємо, пробуємо вперше - нас насторожує, ба навіть лякає. Так влаштована наша психіка, аби вберегти нас від халепи. Та оскільки ми вже на тому рівні розвитку, де можемо спиратися не лише на інстинкти, а й на когнітивні функції - боятися нового не має сенсу. Достатньо добре зважити ризики, прийняти в собі своє інстинктивне "ой, боюся" і впевнено рухатися вперед. 

Визначте страх, як маркер особистісного зростання. Коли ми живемо спокійно, розслаблено, коли ні стрес, ні страх не стукають в наші двері, наша особистість не розвивається, ба навіть потроху втрачає "тонус". Це відбувається як на психологічному, так і на фізичному рівні. Адже позбавлений позитивного стресу, мозок починає формувати нейронні звʼязки все повільніше і повільніше. І в результаті його функціональність знижується. В той же час страх, який завжди супроводжує пізнання нового, навпаки, змушує мозок працювати краще, сприяє інтенсивному утворенню нових нейронних звʼязків. Окрім того страх сприяє і особистісному розвитку, як мінімум тренуючи адаптивність, а як максимум - відкриваючи нові горизонти в пізнанні себе та світу. Таким чином, коли вам страшно (але обʼєктивно вашій безпеці нічого не загрожує) - значить перед вами відкривається можливість отримати новий досвід і зробити великий  крок у особистісному зростанні. 

Оточіть себе сміливими людьми

Наше оточення безумовно впливає на нас та стиль нашого життя. Тож якщо зараз навколо вас люди, що сповідують тихеньке сидіння в зоні комфорту - можливо, час розширити коло спілкування? Де зазвичай ви знайомитеся з людьми? Імовірно, на роботі, в спільних компаніях, на заходах, які зазвичай відвідуєте. А як щодо того, аби впустити в своє життя когось абсолютно нового, сміливого, не зашорненого страхом виходу з зони комфорту? Звісно, найсміливіші люди, у яких варто повчитися відвазі, зараз на фронті. Та в тилу їх теж немало. Багато сміливих сердець відкрили себе у волонтерстві. Традиційно багато непересічних сміливців - серед тренерів з екстремальних видів спорту. Одним словом, вам потрібні люди, які вже зробили те, що збираєтеся зробити ви. Які вже вийшли з зони комфорту, отримали цей досвід і готові поділитися ним із вами. І мова не  лише про практичні рекомендації, а навіть про їхній вайб, який при спілкуванні вони можуть передати і вам. 

Зацікавтеся новим. Той хто не виходить із зони комфорту - не отримує новий досвід, нові навички, нові враження. Якщо вас це не бентежить, значить ви просто не замислювалися над тим, що саме криється за цими словами. Тож замисліться прямо зараз! Візьміть аркуш паперу і запишіть, що б ви хотіли побачити, скуштувати, пізнати у цьому житті? які місця мріяли б відвідати? з якими людьми познайомитися? який досвід отримати? які навички опанувати? Пишіть все, що спадає на думку, не враховуючи бюджет чи термін відпустки. Нехай вами рухають мрії і натхнення. А коли закінчите писати, прочитайте цей список і подумайте, що для втілення будь-якого з цих пунктів необхідно не так вже й багато. А саме - ваше рішення вийти таки з зони комфорту.

Олена Шершньова, практикуюча психологиня

Головне