Війна на змор: росія відправлятиме в Україну 150-200 тисяч нових солдатів на рік

Війна на змор: росія відправлятиме в Україну 150-200 тисяч нових солдатів на рік

Поговоримо про таку статистику війни: росія заявила про збільшення чисельності своєї армії на 170 тисяч людей. Деякі експерти говорять, що це для компенсації втрат в Україні. Але така оцінка нелогічна, адже для відшкодування втрат не потрібно нарощувати численний склад, що діє. Йдеться не про заміщення, а про нарощування численного потенціалу.

Декілька місяців тому в аналітичних розрахунках фігурувала цифра збільшення армії рф на 140 тисяч осіб. Як бачимо, моя оцінка не дуже відрізняється від фактичного показника збільшення армії рф.

Звідки взялася моя цифра у 140 тисяч?

Розрахунок дуже простий. Зменшення особового складу в армії рф (за всіма видами втрат) можна оцінити в 100 тисяч осіб на рік. Поповнення особового складу – 240 тисяч осіб на рік. Профіт, якщо так можна сказати, становить +140 тисяч на рік. Це моя аналітична оцінка.

Армію рф збільшили на 170 тисяч. Значить або у частині втрат, або у частині підписання контрактів на службу є відмінності. Але вони не суттєві.

В цілому, потенціал нарощування особового складу армії рф можна оцінити в 150-200 тисяч на рік, тобто в 750 тисяч - 1 млн осіб за п'ять років. Це та сама модель Олександра Свечіна з його книги "Стратегія", яка зараз стала основою стратегій генштабу рф. Мова про такі моделі як "війна на змор" та "перманентна мобілізація".

Те, що рф робить зараз - це і є та сама "перманентна мобілізація" і "війна на змор". Тобто поступове, планомірне та неухильне нарощування чисельності армії до досягнення точки, коли буде сформовано критичну масу численної переваги.

Резюме: рф методично нарощуватиме свій армійський потенціал на 150-200 тисяч осіб на рік. Саме тому всі розмови про масову разову мобілізацію у рф одразу після виборів президента у березні 2024 року, на мій погляд, помилкові. Така масова мобілізація нічого не дасть рф, навпаки – підірве її сили, зруйнує економіку та потенціал ведення війни.

Інша річ, залучати на контракти по 150-200 тисяч на рік, що цілком можливо. Під це підвищення будуть рівномірно підтягуватися і матеріально-технічні та фінансові ресурси. Тим більше, що виплати за контрактами таким новим військовослужбовцям в умовах блокування імпорту, по суті є інвестиціями у свою економіку через платоспроможний попит та військову іпотеку.

Цей розклад слід враховувати у нашому "стратегічному плануванні сили".

Олексій Кущ, економіст, фінансовий аналітик

Головне