"Вагнер" відходить на другий план: у Буркіна-Фасо заїхала нова російська ПВК

Коли писав текст про посилення Золотова, наголошував, що ключовою ознакою перехоплення всієї "спадщини" Пригожина-старшого стануть процеси в Африці. Залишки ПВК "Вагнер", зав'язані на сина кухаря та підпорядковані керівнику "Росгвардії", залишаються на континенті. Але з новими контрактами, схоже починається процес "розкладання яєць у різні кошики". Про це, до речі, теж писав і припускав, що "вагнерів" в Африці будуть дробити.

В чому суть?

У Буркіна-Фасо заїхала нова російська структура під назвою "Африканський корпус". Назва вас не повинна бентежити. Так, Гітлер створював "Африканський корпус" під час Другої світової війни, паралелі очевидні. Але ж Кремль "бореться з фашизмом". Заради справедливості, варто зазначити, що перші фахівці від "АК" з'явилися у Буркіна-Фасо у листопаді. Але це була мала кількість і в їх завдання, ймовірно, входила оцінка обсягу майбутніх робіт. Масовий заїзд – 22-23 січня 2024 року.

До речі, саме фахівці "Африканського корпусу" супроводжували делегації інженерів "Росатому" у їхніх візитах до цієї країни.

Але, жарти жартами. Саме у Буркіна-Фасо Росатом має намір збудувати АЕС. Це важлива активність Кремля, оскільки вона дозволяє:

  • Спокійно проводити геологорозвідку у процесі вибору майданчика. Природно, паралельно оцінюючи потенціал родовищ корисних копалин, украй необхідних росії.
  • Грати на "антиколоніалізм". Великий інфраструктурний проект різко контрастує з методами роботи Франції та інших європейських держав, які воліли добувати ресурси, не морочачися інвестиціями в інфраструктуру. Тому тут мова не про пряму економічну вигоду від АЕС, а про політичний ценс цілої низці регіональних держав.
  • Прив'язати регіон до рф. Адже на АЕС буде російський персонал (місцевого просто немає), інфраструктура передачі та розподілу енергії теж буде російська (місцевої мережі за великим рахунком немає).
  • Поставити у залежність європейські видобувні компанії. Якщо АЕС запрацює, вони купуватимуть електроенергію у росіян. Альтернатива – власні генератори (як сьогодні), що на порядок дорожче.
  • Зіграти у конкуренцію з Китаєм. АЕС ставить хрест на великому китайському проекті будівництва ЛЕП із ПАР.


Таким чином, ця держава є однією з ключових у політиці Кремля на найближчий час. І "Вежа Кремля", що отримала "силову компоненту", різко посилює свої позиції у внутрішньополітичних розкладках.

І поки що Золотов із залишками "Вагнера" залишається осторонь. Що логічно, враховуючи різке посилення цієї постаті – конкуренти спрацювали на стримування. Кураторство процесом, ймовірно, у ГУ ГШ.

А от із виконавцями та організаційною формою "Африканського корпусу" варто розібратися. Там стирчать вуха Кирієнка, який не надто прагне допомогти Сечину відновити свій вплив (нагадаю, що Сечин був партнером Пригожина-старшого за багатьма африканськими проектами). Можливо, ще когось. Ситуація проясниться, гадаю, вже в найближчі місяць-два.

Поки що до Буркіна-Фасо доставлено перші 100 осіб та легку техніку. Заявлено про намір охороняти "перших осіб держави" та російські активи в цій країні.

Але, з охороною "перших осіб" смішно. Нагадаю, що у 2022 році в країні пройшли одразу два військові перевороти. В результаті останнього "президентом" став капітан Ібрагім Траоре. Не генерал, а лише командир спецназу "Кобра" місцевих ЗС.

Ця персона, ймовірно, вигідна Кремлю і поява "Африканського корпусу" покликана, зокрема, не допустити нових етапів переділу влади.

Ігар Тишкевич, політолог, експерт Українського інституту майбутнього

Головне