Українська ІПСО, пошук євреїв, дестабілізації Кавказу - що відбулося в Махачкалі

Українська ІПСО, пошук євреїв, дестабілізації Кавказу - що відбулося в Махачкалі

Думаю, багато хто з вас учора ввечері спостерігали за процесом того, як натовп штурмом брав аеропорт Махачкали "у пошуках євреїв". І цю дивовижну реакцію російських силовиків. Які чинивши опір, трохи пізніше просто поступилися дорогою і "пішли у своїх справах". Причому заворушення почалися близько 19:00, а перші затримання в аеропорту відбулися після 22-ї години. Це у перенасиченому силовиками регіоні. І лише після 22-50 з Хасавюрту у бік Махачкали висунулася колона техніки.

Російські ЗМІ, природно, знайшли винних – українська ІПСО. І навіть "координація заворушень" у вигляді низки ТГ каналів. Але якщо вірити цій версії, виникають незручні питання.

  1. Якщо це ІПСО, то така операція могла мати успіх, коли є соціальна база, коли її організатори чудово знають регіон і настрої. А ось російська влада не володіє інформацією.
  2. Якщо це ІПСО та координація, то виходить, що російські спецслужби проспали створення, розширення та роботу підпільної мережі у вибухонебезпечному регіоні.
  3. Якщо це ІПСО та організована акція, то досить дивно виглядає реакція силовиків у перші години заворушень. Адже ніхто не заважав натовпу доглядати машини, заслін росгвардії просто відійшов, коли натовп почав ламати огорожу на льотному полі та безліч інших деталей.


На перший погляд, ми отримуємо картинку дестабілізації на Кавказі та проблем у російської влади. Враховуючи специфіку (і географію) регіону, логічно було б на тлі заворушень почути коментар від Рамзана Кадирова - той не пропускає і менш важливих подій. Але, є інформація про нібито пост його сина Адама (того самого) із закликом до євреїв виїхати з Кавказу. Батько мовчить.
І тут доречно згадати ще дві новини:

  • Інформацію про передачу кадировцям (а це в своїй масі Росгвардія) важкого озброєння.
  • Створення двох нових батальйонів, які носитимуть ім'я Шейха Мансура та Байсангура Беноєвського. Обидва були лідерами боротьби кавказьких народів (не тільки Чечні, а й значної частини Дагестану) проти росії.


Кадиров посилюється. До того ж робить це, граючи на настроях мешканців регіону. Намагаючись вийти на поле регіонального патріотизму.
Ось якщо скласти ці дві новини, виходить, що заворушення в Махачкалі вигідні саме цьому персонажу. путіну потрібен підконтрольний "смотрящий за Кавказом". І Кадиров підходить на цю роль.

Кадиров з 2022 року дуже хотів посилити свої позиції. Згадаймо синхронну з Пригожиним критику військового керівництва рф. Але стати "воєначальником" не вдалося, увійти як рівноправний учасник в одну з веж Кремля теж - статус "порученця" все ж таки нижче. А ось статус "наглядача за Кавказом", нехай і новий, але вагомий.

І, нарешті, тиха робота щодо посилення свого впливу з боку Золотова. Хочу нагадати, що цей персонаж став різко "непублічним", коли у рф намітилися проблеми на фронті. Але навіть на тлі втечі російських частин він не забував підпиарювати деякі "геройські загони ОМОН, РГ". Нібито війська бігло, але його підрозділ " стояв до останнього ".

Кадиров, крім прямого підпорядкування путіну, залежить від Золотова. Посилення Кадирова - посилення позицій командувача Росгвардії. Тяжке озброєння Кадирову = важке озброєння Росгвардії. Зійшлися три лінії інтересів.

Тому я не надто здивований, якщо протягом найближчих кількох тижнів саме Рамзан Кадиров почне багато говорити про те, що Кавказ складний, але патріотичний регіон. І що, мовляв, він і тільки може забезпечити там порядок.

Ігар Тишкевич, політолог, експерт Українського інституту майбутнього

Головне