Тимчасовий бюджет США без допомоги Україні: чому так трапилось і що буде далі

Тимчасовий бюджет США без допомоги Україні: чому так трапилось і що буде далі

Ситуація з можливим шатдауном в США створила благодатний ґрунт для російської пропаганди, мовляв "від України втомились й більше допомагати не будуть", а також для різного штибу зрадофілів, які розповідають ахінею, що, мовляв "це якісь сигнали Києву". Але ми з вами люди розумні, тому спокійно й аналітично знайдемо відповіді на два питання: що відбувається в США навколо бюджету та що це означає на практиці для підтримки України?

Ніколи такого не було й от знову?

Передусім фіксуємо: шатдаун - звичайна річ у США. Це не ознака кризи чи чого б там не було, це стандартний інструмент політичної боротьби в США. Опозиція часто перетворює рутинне бюджетне голосування на політичний торг, щоб змусити своїх супротивників у Білому домі піти на поступки.

Цього разу трампісти вимагають приборкати міграцію та урізати держвидатки. Демократи на чолі з Байденом вважають таку позицію неприйнятною. Єдине, що додає гостроти цьому протистоянню так це вибори 2024 року. Це додає в рутину трішки гостроти й ускладнюю досягнення компромісу.

До речі з 1981 року шатдауни у США траплялися 14 разів. Зазвичай на день-два, але бувало й довше. Востаннє бюджетники сиділи без грошей понад місяць взимку 2018-19 років. Для трампістів зараз шатдаун був би дуже доречним, оскільки це б створювало додатковий привід для критики Байдена та демократів. Але поки демократи з "традиційними республіканцями" змогли знайти вихід, хоча й тимчасовий.  Нова віха протистояння почнеться за 1,5 місяця.

Що по допомозі Україні?

Дійсно, тимчасове рішення для уникнення шатдауну не містить статті витрат для допомоги Україні. Це стало результатом компромісу, який запропонував Кевін Маккарті, спікер Палати представників від Республіканської партії, щоправда, він ще просив врахувати позицію ультраправих однопартійців, але цього не сталося.

Може здатись, що українське питання стало розмінною монетою, але насправді ні. Ймовірний шатдаун у США міг вплинути на навчання українських льотчиків і обслуговувального персоналу на винищувачах F-16. А фінансування яке зараз обговорюють стосуються майбутніх програм, адже всі ті, які вже затверджені від нього не залежать, але залежать від шатдауну.

Тому уникнення шатдауну - це плюс і для нас. Понад те, Байден закликав Конгрес негайно затвердити додатковий бюджет допомоги Україні. Лідери опозиційних фракцій республіканців в обох палатах сказали, що більшість їхніх однопартійців сповнені рішучості продовжити економічну та військову допомогу Києву. Спікер Палати представників Кевін Маккарті додав, що очікує ухвалення закону до кінця року. Так, буде непросто, але впевнений, що позитивно для України.

Таким чином, судячи із заяв, які пролунали в США, більшість політичної еліти цієї країни однозначно виступає за безумовне продовження підтримки Україні. І стійка двопартійна підтримка  в обидвох палатах американського парламенту нікуди не ділася, проте вона дійсно обросла передвиборчою риторикою. Але підтримка України з боку США обов’язково буде продовжена за будь-яких варіантів розвитку подій.

Передвиборча боротьба у США може вплинути на терміни ухвалення окремих рішень, але не більше. Для Байдена і демократів успіхи України на фронті - важливий показник правоти своєї політики та можливість показати американцям переможну історію, особливо це цінно напередодні виборів. Республіканцям ця історія теж вигідна, бо вони зацікавлені у посиленні впливу США у багатьох сферах. Тому розмови про втому від України є передчасними й просто підігріваються росією й корисними ідіотами як можуть.

Ігор Петренко, доктор політичних наук, експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна”

Головне