Туристична галузь під час війни: сучасний стан та перспективи

Туристична галузь під час війни: сучасний стан та перспективи

Україна відчула сильний удар по туристичній галузі через війну. 

Туризм в Україні ще не встиг повністю оговтатись після коронавірусу, як зараз потерпає від значних збитків від війни. Якщо порівнювати нинішні бронювання турів з обсягом попередніх років при пандемії, то падіння - колосальне. 

Проте життя триває, і українці, не дивлячись на обставини, продовжують подорожувати. Через постійний стрес та напруження люди як ніколи потребують можливості хоча б у невеликих радощах. А туристичні подорожі добре цьому сприяють.

Переорієнтація ринку: подорожі Україною

Нинішня ситуація змусила українські туристичні компанії переорієнтуватися на інші напрямки. Багато компаній зосередилися на пропозиції турів до безпечних регіонів України та сусідніх країн. Зросла популярність внутрішнього туризму, коли українці почали більше подорожувати по своїй країні, переважно у західноукраїнському напрямку. Враховуючи кризу в економіці загалом та в туристичній галузі зокрема, ціни на відпочинок всередині країни істотно не піднялися. Дуже приємно спостерігати, що відкриваються нові готелі та бази відпочинку у Львівській та Закарпатській областях. 

У жовтні 2022 року тури Україною забронювали майже вдвічі більше людей, аніж за аналогічний період попереднього року.

Альона Бальме. Інфографіка Join Up
Інфографіка Join Up (2022 рік)
Виїзд за кордон

Поступово відновлюється також і виїзний туризм. 

Проте існують значні складнощі з логістикою та виїздом за кордон. Переважно подорожують жінки з дітьми. Зупинка авіаперевезень стала одним із критичних факторів для подорожей. 

Наразі туроператори прагнуть компенсувати закрите небо поїздками на автобусах. 

Найчастіше туристи обирають автобусні тури з українських міст до Європи та авіатури з найближчих аеропортів країн-сусідів.

Автобусні тури, як правило, популярні до Болгарії, Туреччини, Чорногорії та Греції.  

Що стосується авіатурів, то найбільше українці обирають аеропорти Кишинів, Варшава, Сучава і Жешів. Найпопулярніші напрямки залишаються Єгипет та Туреччина. Чимало запитів також від українців, які тимчасово зараз проживають в європейських країнах. В основному, ці туристи бронюють наземне обслуговування - готелі, трансфери, екскурсії по всьому світу. А авіаквитки купують собі самі. 

Наразі туристичні оператори готуються до літнього сезону. Як завжди, пропонують різноманітні знижки на готелі та послуги при ранньому бронюванні. Проте туристи тепер віддають перевагу бронювати тури за 2-3 тижні до поїздки. Найбільш популярні направлення для літнього відпочинку- Туреччина, Греція, Болгарія, Іспанія та Чорногорія. 

Серед нових тенденцій на ринку — активно набирають попит подорожі до країн, які не видають туристичні візи громадянам рф. Наразі перелік таких країн включає Бельгію, Данію, Естонію, Латвію, Литву, Нідерланди, Словаччину та Чехію.

Альона Бальме. Інфографіка Join Up
Інфографіка Join Up
Чи на часі?

Хтось планує відпочинок “після перемоги”, а хтось каже, що не треба відкладати життя на завтра.  

Якщо все ж таки хочеться поїхати, але мучать докори сумління, фахівці радять: 

  • Подумати про власне здоров’я і те, що така подорож не зашкодить нікому іншому;
  • Подумати про те, що відмова від поїздки, не зупинить війну;
  • Взяти приклад з інших.

Окрім того  подорожі – це не тільки про відпочинок.  Будучи за кордоном, варто розповсюдити іноземцям інформацію про те, що насправді відбувається в Україні. 

Розвиток туризму

В умовах війни навряд чи можна говорити про розвиток туризму. Але як для економіки, так і суспільства важливо зберегти хоча б частину його діяльності. Я вірю в нас, у наші можливості. Після Перемоги наші туроператори будуть такими ж бадьорими і перспективними, як і до війни. Запрацюють аеропорти, відновиться логістика і всі туристи з різних куточків світу захочуть дізнатися, яка ж вона та сильна Україна! 

Альона Бальме, експертка з туризму

Головне