Терпець урвався: “мафія воєнкомів” відправляється на фронт

Терпець урвався: “мафія воєнкомів” відправляється на фронт

Отже, 11 серпня, Президент України Володимир Зеленський провів засідання Ради національної безпеки і оборони. За результатами якої, у своєму вечірньому зверненні, зробив гучну, але прогнозовану заяву, про звільнення всіх обласних воєнкомів і призначення на їх місця офіцерів, які пройшли фронт!

Для суспільства така постановка питання була не нова. Адже, про те щоб направити усіх обласних воєнкомів на фронт Володимир Зеленський давав вказівку, ще місяці два тому, але вона була військовим “глибинним” керівництвом, чи проігнорована, чи саботована.Тут ще потрібно розібратися, але свого президент все ж досяг — “тилові” воєнкоми відправляються на фронт, чи, як мінімум, стають значно до нього ближче, аніж були раніше.

І якщо минулого разу ЖОДЕН обласний воєнком так на фронт і не потрапив, то цього разу, на фоні величезної кількості корупційних скандалів у військкоматах по всій країні, “мафію воєнкомів” усе ж вдалося “спустити з небес на землю” і дати їм можливість довести своїй країні та громадянам, що вони, дійсно, готові виконати присягу і захищати батьківщину.

Мафія воєнкомів

Не хочеться згадувати про будинки, автівки, дачі, які з’явилися у воєнкомів-корупціонарів за ці півтора роки війни і тисячі “обілечених” громадян, але це все наша реальність і заплющувати на цю злочинну практику очі, переконаний, не потрібно. “Мафія воєнкомів”, як я її називаю, на превеликий жаль, не виключення і не виняток, це корупційна іржа, яка майже поглинула всю систему ТЦК від низу і до гори, від районних до обласних військкоматів(ТЦК).

Ризики тут очевидні — це питання національної безпеки, яке потрібно уже було вирішувати давно, але серйозного значення “багам” в системі мобілізації, в мирній країні, ніхто особливо не надавав. Не виключаю, що до цієї апатії та тихого саботажу доклали рукі і спецслужби рф, але це уже друге і більш глибоке питання. Висновок один — наслідком таких системних корупційних дій з боку деяких представників військкоматів став фактичний провал мобілізації, коли вона зараз так потрібна!

Фактично втрачений зв’язок між фронтом та тилом, який мали забезпечувати саме ТЦК. А замість цього багато налагоджувались нові взаємовідносини — терору та страху, а якщо до працівників ТЦК немає довіри, а тільки страх, то, як наслідок, люди починають нести хабарі в “промислових масштабах”!

Але президент їх попередив і робив це уже не один раз! Якщо перекладати на просту мову, як на мене, він дав усім шанс зупинитися. Адже, те що відбувається у військкоматах уже давно перейшло за будь-які межі адекватності, але не почули... А далі уже посипались, як з рогу достатку від працівників Державного бюро розслідувань (ДБР) та інших правоохоронних органів, кейси по таким “колективним Борисовим”, які були виявлені майже по всій території України!  112 кримінальних проваджень і десятки фігурантів по усій країні, про такі шоюкуючи цифри прозвітували речники ДБР.

Іграшки скінчилися

Тут важливо, що суспільство абсолютно розділяло обурення Президента України Володимира Зеленського і такі яскраві результати роботи правоохоронців були реалізовані, перш за все, завдяки цій синергії направленої на пошук справедливості. Адже, погодьтесь, примушувати підлеглих під час війни будувати собі дачу, бити своїх працівників битою, налагоджувати мільйонні схеми разом з ВЛК, це точно не те, що держава та суспільство очікувало від роботи ТЦК, тим паче, під час війни.

Отже, з офіційних заяв Президента України Володимира Зеленського, абсолютно очевидно, що терпець у військово-політичного керівництва країни остаточно урвався і “цяцькатись” з воєнкомами уже ніхто не буде. Тепер їх доля в їх руках, а до кого уже є обґрунтовані претензії з боку правоохоронців, має понести законне та справедливе покарання. Адже, я глибоко переконаний, що війна для них нічого не спише! Ну і фактично анонс, що ДБР та інші правоохоронці, тепер по-повній займуться ВЛК. Адже, такого формалізму та “пофігізму”, вибачте на слові, як у ВЛК, я уже давно не бачив. На превеликий жаль, вони важлива частина вищезазначеного корупційного пазлу і не даремно президент зробив на них особливий акцент.

Відновити довіру до ТЦК

Чи справляться хлопці з передової з пораненнями з бюрократичною роботов в ТЦК, таке запитання зараз багато задають в соціальних мережах, — переконаний, що так! Адже, в даному випадку справа не в швидкості опанування нової роботи, там будуть досвідчені бюрократи, які усе покажуть і розкажуть. Справа в символі! Людина, що пройшла фронт, не може одразу перейняти усі старі корупційні практики, тому що він не за те воював! І, доречі, практика переводу в організації, які займаються мобілізацією та зебезпечують резерв, це загально визнана світова практика, яка уже в багатьох країнах довела свою ефективність!

Нам дуже потрібно відновити довіру до ТЦК. Це питання нашої національної безпеки і ми це маємо тверезо усвідомлювати. Для цього мало навіть супер-ефективної роботи ДБР, чи інших правоохоронців, для цього потрібна глибока реформа з тотальною цифровізацією, відкритістю, чіткою державною політикою зі значною сервісною складовою, про що уже не один раз казав міністр оборони Олексій Резніков.

Але повертаючись до рішення Президента України Володимира Зеленського про заміну усіх обласних воєнкомів, це як на мене, передусім дуже символічно і я б не шукав тут швидких рішень, їх немає... Це про відновлення довіри і про дороговказ для усієї системи на неминуче перезавантаження та нульову толерантність до корупції!

Тільки разом, довіряючи один одного ми зможемо ефективно протистояти ворогу! Критично потрібно відновити ту синергію, яка панувала в нашому суспільстві перші пів року після повномасштабного нападу рф.

Ми впораємося, ми сильні, але тільки РАЗОМ.

Олексій Буряченко, виконавчий директор “Міжнародної асоціації малих громад”

Головне