Скандал міжнародного шпигунства: неймовірна історія Яна Марсалека

Скандал міжнародного шпигунства: неймовірна історія Яна Марсалека

Нові деталі старого шпигунського скандалу. Давно стежу за темою Яна Марсалека, яка тягнеться ще з 2020-го. Він – колишній директор німецької компанії з обробки платежів Wirecard, громадянин Австрії, якого розшукує Німеччина через справу про шахрайство на 1.9 млрд євро.

Ну так ось. Financial Times пише, посилаючись на спільне розслідування The Insider, Spiegel, ZDF та Austrian Standard, що зв'язок Марсалека з ГРУ існував задовго до краху Wirecard у червні 2020 року. Він був завербований російською розвідкою під час зустрічі на яхті у липні 2014 року.

Раніше суд Лондона встановив, що Марсалек був у змові з п'ятьма громадянами Болгарії, які були заарештовані у Великій Британії за підозрою у шпигунстві на росію (збір інформації в період з 30 серпня 2020 року по 8 лютого 2023 року). Великобританія тоді не звинуватила Марсалеку.

Однак у рамках розслідування проти цих п'яти виявилася участь і Марсалека. Зокрема, "британські чиновники стверджують, що шпигунська мережа та Марсалек працювали з метою допомогти росії реалізовувати зловмисні цілі, включаючи викрадення осіб. Марсалек, як вважається, отримав від агентів спеціальне обладнання, щоб потім передавати інформацію про тих, хто телефонував, повідомляючи, зокрема, про їхнє місцезнаходження."

А зараз із нових деталей, підтвердилося, що Марсалек сховався в Москві, прийнявши вигляд православного священика.

Чому я давно стежу за цією темою?

Ця тема виходить за межі особистої історії, і стосується загалом співпраці країн ЄС у сфері розвідки, і конкретно реформування австрійської служби BVT.

Взагалі BVT за останні роки була залучена до низки політичних скандалів. Співробітників звинувачували в тому, що вони передавали конфіденційну інформацію політикам, після чого були обшуки. Також службу закидали те, що вона інфільтрована російськими спецслужбами. Але основний скандал був навколо залучення розвідки до скандалу з Wirecard.

У результаті австрійську розвідку виключили з операцій з обміну розвіданими ЄС. Цей виняток відбувався поступово, аж до виключення з Бернського клубу (неформальної асоціації європейських спецслужб, в рамках якої європейські спецслужби обмінюються інформацією, наприклад, про ісламські бойовики та ультраправі рухи).

Наразі триває процес реорганізації розвідки, з 1 грудня 2021 року BVT перейменована на DSN – Директорат державного захисту та розвідки. Але компроментуюча спадщина BVT, як і раніше, активно обговорюється, а за деякими темами – взагалі йдуть розслідування.

Це не перша історія про залучення Марсалека до шпигунської діяльності на користь рф. Головне управління кримінальної поліції Австрії раніше заарештувало слідчого BVT (якогось Еністо О, його повне ім'я не називається) за звинуваченням у причетності до передачі конфіденційної інформації російським спецслужбам. І в рамках цього розслідування якраз і вивчалася якому агенту, Марсалек міг нелегально надавати інформацію з баз даних BVT, яка, можливо, навіть включає формулу "Новичка".

Ось така історія. Проте західні спецслужби, схоже, лише після повномасштабного вторгнення дійшли рішення щодо необхідності:

  1. перегляду політики безпеки щодо координації між спецслужбами країн ЄС і НАТО.
  2. Більш детального і пильного вивчення зв'язків росії із західними політиками/чиновниками/представниками спецслужб.


До речі, тікати Марсалеку з Відня (на приватному літаку) після банкрутства компанії допоміг депутат від ультраправої партії "Свобода" (Марсалек сказав, колегам, що їде на Філіппіни, щоб довести свою невинність, а насправді як вважається, полетів до Москви через Мінськ. За даними Центру Досьє, він отримав російське громадянство і має як мінімум два окремі російські паспорти, також відомо, що він мав ще шість інших паспортів, включаючи дипломатичний паспорт Гренади).

Олеся Яхно, політичний експерт

Головне