Схиблена логіка путіна: кроки до деескалації через ескалацію

Схиблена логіка путіна: кроки до деескалації через ескалацію

російська ядерна зброя в білорусі загрожує як Європі, так і Україні.

путін не може змиритися з тим, що він зараз у такій ізоляції. Попри те, що він веде агресивну війну проти України та погрожує міжнародній спільноті, — Захід на нього не реагує... Очільник Кремля розуміє, що в нього, окрім ескалації конфлікту, немає жодних інших козирів: ні економічних, ні політичних. В нього залишилися лише погрози ядерною зброєю. От і путін продовжує це використовувати.

Адже впродовж минулих років на так званих навчаннях "Захід", які відбувалися на території Білорусі, росія неодноразово тренувала завдавання ядерних ударів. За деякою інформацією, йшлося про Польщу, деякі скандинавські країни та, можливо, Німеччину.

Вони відпрацьовували це на навчаннях. Про застосування проти України інформації не було. Але ситуація з того часу змінилася. Тому не можна відкидати ризики.

Росіяни уже провакують НАТО

Всі інциденти трапляються не просто так. Списувати на випадковість ракету, яка пролетіла на 300 км від кордону з Білоруссю в Польщі, інцидент з польським літаком над Чорним морем, де була провокація, не можна. Як і інформацію від скандинавських держав, що росія готує низку терактів і провокацій проти об'єктів інфраструктури та підводних кабелів у Балтійському морі.

Я не став би нехтувати загрозами, які є. Адже все йде до того, що путін намагається інтернаціоналізувати війну. Скільки б країни НАТО не намагалися цього уникнути, зіткнення з рф чимраз ближче, подобається це комусь чи ні. росія цього прагне. путіну вигідний конфлікт на території білорусі, підставити її під удар і сказати: "Це були не ми, це був лукашенко". А далі: "Сідаймо обговорювати мій ультиматум”. Це позиція путіна.

Вони бачать через ескалацію кроки до деескалації - це для багатьох парадоксальна, схиблена, незрозуміла логіка. Я цілком схильний вірити, що вони можуть цього прагнути. Спроба розхитати ситуацію є очевидною, це зіграє з ними злий жарт - наївно думати, що вони зможуть контролювати процес і все піде за їхнім сценарієм. Дуже багато за цей час їх сценаріїв було зламано - так буде і в цьому випадку.

НАТО поки реагує неналежно, але альянс став на потужні і швидкі рейки – ухвалює низку рішень, поки на рівні доктринальних документів і переміщення військ. Я думаю, що НАТО прекрасно усвідомлює можливість зіткнення та інцидентів з рф. Треба готуватися до дещо іншої реакції, крім висловлення занепокоєння.

Аби цьому протидіяти, насамперед потрібно працювати над тим, щоб сформувати протиракетний щит. Зокрема, це передбачає передачу значної кількості систем ППО та ПРО для України. Це допоможе гарантувати відбиття атак, якщо ракети спробують запустити через Україну.

Нам потрібен потужний щит ППО, і Польща і країни Балтії і Україна мають бути в єдиній інтегрованій системі ППО і ПРО.

Польща може продовжувати наполягати на тому, щоб американська ядерна зброя базувалася в Польщі та перебувала під управлінням Штатів. Це буде чудовий елемент стримування. Також потрібно розміщувати системи THAAD, які здатні перехоплювати балістичні цілі.

А результатом завершення війни росії проти України, має стати, зокрема позбавлення росії ядерної зброї.

Олександр Мусієнко, керівник Центру військово-правових досліджень

Головне