Що залишається непоміченим у візиті Блінкена до України

Що залишається непоміченим у візиті Блінкена до України

Візит Держсекретаря США до Києва Ентоні Блінкена не анонсувався. Водночас про приїзд високоповажного гостя стало зрозуміло, наприклад, завдяки поверненню додому посла України у США пані Маркарової. Вже традиційно вона приїздить з Вашингтона, щоб супроводжувати візит американських топ-посадовців.

Кожен візит Блінкена передував подіям, що укріплювали позиції України у протистоянні з російським агресором.

Так, після квітневих відвідин в 2022 році на авіабазі "Рамштайн" створено антиросійську коаліцію. Разом з тим, рік тому приїзд пана Ентоні відбувся на початку операції зі звільнення Слобожанщини і в подальшому правобережжя Херсонщини.

Якщо візит Джо Байдена 20 лютого мав радже символічне значення і потужний сигнал для світу в подальшій підтримці  офіційного Києва, то дводенний візит Блінкена засвідчує комплексність поїздки та її прикладний ефект.

Без сумніву, більша частина деталей перемовин залишиться поза кадром, хоча і буде поступово просочуватись через контрольовані зливи у засобах масової інформації.

Тим не менш, неважко підмітити умовні співпадіння, що відбулися у руслі цього візиту.

Так, в один день з Блінкеном Україну відвідала Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен та потужно виступила перед українськими парламентаріями. Що поєднує ці дві фігури? Безумовно, це авіаційна коаліція F-16. Данія надає на своїй авіабазі навчальну платформу для підготовки українських пілотів, а також пообіцяла передати 19 винищувачів F-16, перші з яких можуть опинитись у розпорядженні України ще до кінця року. Про це, нагадаю, було оголошено на спільній пресконференції з Володимиром Зеленським у серпні.

Нині Блінкен, підтверджуючи попередні чутки у західних медіа, оголосив про виділення понад мільярда доларів чергового траншу допомоги. Основний наголос зроблено на захисті українського неба і посиленні системи ППО. Не менш важливим у цьому пакеті стало виділення 175 млн доларів на безпосереднє озброєння, серед яких – боєприпаси зі збідненим ураном для Абрамсів. Це чіткі сигнали щодо подальшого посилення українського наступу.

Також, без сумніву, це є продовженням системної комунікації, що відбувається на рівні очільника ОП Андрія Єрмака і Радника президента США з національної безпеки Джейка Саллівана.

З чим ще приїхав Блінкен?

Можна припустити, що окрім військової підтримки Блінкен приїхав в Україну у самий розпал зведення Мінфіном воєдино проєкту Держбюджету на наступний рік. Нагадаю, що до 15 вересня він має вже опинитись у Верховній Раді. Як і цього року, наш кошторис буде бюджетом виживання. Як нещодавно відкрито заявляв очільник Мінфіну Сергій Марченко, пошук для компенсації дефіциту тривають. Для прикладу, у цьому році наші видатки складають понад 3 трильйони гривень, а доходи – лише майже 1,4 трильйони. Думаю, що американський гість приїхав із чітким повідомленням щодо подальшої фінансової підтримки для нашої держави вже у наступному році, не дивлячись на виборчі перегони в Америці. Очевидно, мова йде не лише про США, а про загалом країни G7 та інших партнерів.

У цьому руслі також, не важко здогадатись, піднімається питання цільового витрачання коштів партнерів в Україні. Цивілізований світ, як і українське суспільство, хоче бачити посилення боротьби з корупцією в Україні. І в цьому питанні українській стороні, переконаний, є що продемонструвати. Починаючи від активізації дій НАБУ, НАЗК, СБУ, БЕБ до оголошення підозр і обрання запобіжного заходу тримання під вартою таким опальним особам, як олігарх Ігор Коломойський.

Зрозуміло, що продовжується напрацювання спільної роботи в рамках дипломатичного треку у руслі підготовки до Всесвітнього саміту миру, а також зміцнення позицій на майданчику Генеральної асамблеї ООН, що відбудеться з 19 по 25 вересня. Попри спроби російської федерації розмити український мирний план, агресору цього зробити не вдасться.

Черговий візит Ентоні Блінкена став дійсно знаковим. Він дав додаткового наповнення якірному меседжу, що Сполучені Штати будуть з Україною стільки, скільки буде необхідно.

Ігор Чаленко, голова Центру аналізу та стратегій

Головне