Санкції - не панацея. Чому 11-й санкційний пакет не зупинить експорт компонентів зброї до росії

Санкції - не панацея. Чому 11-й санкційний пакет не зупинить експорт компонентів зброї до росії

23 червня Рада Європейського Союзу нарешті затвердила 11-й пакет економічних та персональних санкцій проти росії. Він спрямований на посилення запроваджених раніше обмежень і боротьба з обходом санкцій. Поряд з цим, за інформацією ГУР, росія наростила виробництво ракет "Калібр" та Х-101 у 3-4 рази. Також рф удосконалила застосування ракетного озброєння і безпілотних літальних апаратів. Це пов’язано з тим, що експорт ключової електроніки, яка потрібна для російської військової машини, повернувся на довоєнний рівень. Про це заявляють у Держдепі США. Для розуміння повної картини варто зазначити, що, наприклад близько 50 компонентів у російській ракеті Х-101 вироблені в країнах вільного світу, про що заявляв керівник ОП Андрій Єрмак. Тож як потрапили ці компоненти потрапили до рф попри санкції та що з цим робити?

Аналіз нового санкційного пакета

Почнемо з аналізу 11-го санкційного пакета проти росії від ЄС. Для боротьби з обходом санкцій він передбачає:

  1. Посилення двосторонньої та багатосторонньої співпраці з третіми країнами й технічну допомогу. Тобто передусім мова йде про діалог та переконання третіх країн щодо припинення їх участі в обході санкцій проти росії. Умовно кажучи, функціонери ЄС висловлюють занепокоєння, кладуть на стіл третіх країн докази та спільно шукають вихід з ситуації.
  2. Якщо співпраця не спрацьовує, то лише тоді ЄС запроваджуватиме індивідуальні обмежувальні заходи щодо операторів третіх країн, які сприяють обходу санкцій. Тобто мова йде про конкретні компанії, які потраплять під санкції.
  3. А якщо індивідуальні санкції не діятимуть, обхід санкцій залишатиметься суттєвим і системним. Рада ЄС може прийняти рішення про обмеження продажу, постачання, передачі або експорту товарів і технологій, експорт яких до росії вже заборонено (наприклад товарів і технологій ВПК) до третіх країн, юрисдикція яких або далі використовується, або має особливо високий ризик використання для обходу санкцій. Тут трішки ріже слух оцінювальні категорії "суттєвим" і "системним", які можуть бути використані як лазівки.

Також 11-й санаційний пакет передбачає заборону транзиту через територію росії товарів та технологій, які можуть сприяти військовому та технологічному посиленню росії, або розвитку сектору оборони та безпеки, а також призначених для використання в авіації або космічній промисловості. Крім того, заборонений транзит – палива для реактивних двигунів і паливних добавок, що експортуються з Євросоюзу.

Внесено додатково 87 позицій до переліку суб’єктів, які безпосередньо підтримують ВПК росії у її війні проти України. Вони підпадають під жорсткіші експортні обмеження.

Розширено список заборонених товарів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки. Зокрема: електронні компоненти, напівпровідникові матеріали, обладнання для виробництва та тестування електронних інтегральних схем і друкованих плат, прекурсори енергетичних матеріалів та прекурсори хімічної зброї, оптичні компоненти, навігаційні прилади, метали, що використовуються в оборонному секторі та морське обладнання.

Прогрес, але з потенційними прогалинами

В 11-му пакеті санкцій призупинено дії ліцензій на мовлення ще п’ятьох медіаресурсів: RT Balkan, Oriental Review, Tsargrad, New Eastern Outlook і Katehon. Низка пропагандистів потрапили під персональні санкції. Загалом до списків індивідуального режиму санкцій включено понад 100 фізичних та юридичних осіб.

ЄС поширив заборону на перевезення вантажів до ЄС автомобільним транспортом, зокрема причепами та напівпричепами, зареєстрованими в росії, у тому числі на вантажівки, зареєстровані за межами росії. Рада ЄС заборонила доступ до портів і шлюзів ЄС будь-яким суднам, які здійснюють перевалку з судна на судно, якщо у компетентних органів є підстави підозрювати, що судно або порушує заборону на імпорт російської сирої нафти та нафтопродуктів морським транспортом до ЄС, або транспортує російську сиру нафту чи нафтопродукти, що придбані вище встановленої граничної ціни (oil price cap). Така ж заборона буде застосовуватися до суден, якщо у компетентних органів є вагомі підстави підозрювати, що вони незаконно втручаються, вимикають або іншим чином відключають свою навігаційну систему під час транспортування російської сирої нафти та нафтопродуктів у порушення міжнародних угод, правил і стандартів.

Припинено дію тимчасового виключення, наданого Німеччині та Польщі на постачання сирої нафти з росії через північну ділянку нафтопроводу "Дружба". Однак нафта, яка походить з Казахстану чи іншої третьої країни, зможе продовжувати транзит через росію та імпортуватися в ЄС через нафтопровід "Дружба".

Загалом 11-й пакет є безумовно кроком вперед, особливо в контексті вторинних санкцій, про які давно вже каже президент Зеленський та санкційна група Макфола-Єрмака. Проте й він залишає ще лазівки, які потенційно може використати рф. Тому важливо буде побачити 12-й пакет, який вже має спиратись на розширений інструментарій 11-го пакету. Можливо нарешті й Росатом ми побачимо в наступному пакеті санкцій проти агресора.

Чи можуть санкції зупинити поставки важливих компонентів для росії?

Тепер щодо самих лазівок та того як росія отримує вкрай потрібні для агресії технології. Загальна схема виглядає так: компанії третіх країн – Туреччини, Казахстану, Грузії, Об’єднаних Арабських Еміратів, Вірменії, Гонконгу - закуповують ключову електроніку, яка потрібна для російської військової машини, нібито для "своїх потреб", у компаніях з таких країн як США, Велика Британія, Нідерланди, Німеччина, Швейцарія, Франція Тайвань, Південна Корея та Японія, а потім використовуючи різні схеми постачають їх до росії. Далі росія використовує ці компоненти для виготовлення зброї та обстрілює українські міста. Росіяни за час повномасштабної агресії стали набагато кращими в обході санкцій. Це доводиться визнавати, а санкційний механізм, на жаль, дещо не встигає, саме тому потрібні нові й більш дієві засоби.

При цьому ми маємо розуміти, що повністю позбавити росію компонентів для ракет навряд чи вийде. Компоненти, які закуповують "треті" країни дійсно дуже потрібні для цивільного застосування і повна їх заборона майже нереальна. Ми ж не можемо повністю припинити постачання цих компонентів на світовий ринок, а тому й контрабанда до росії буде, зокрема доти, доки у них будуть гроші на це.

Попит породжує пропозицію, не забуваймо про це. Безумовно, можна і варто накладати санкції на країни, які особливо завзято допомагають у цьому рф, але цей список не може бути безмежним. Поряд з цим ми все ж такими діями зможемо підняти цінник для росії, що теж не погано. Тому прямі санкції мають бути. Поряд з цим варто також посилювати експортний контроль за конкретними компонентами (експорт лише за дозволом, запровадження сертифіката кінцевого споживача тощо), до речі, про це мова йде в 11 санкційному пакеті.

Не останню роль може відігравати й компонент репутації, оскільки більшість виробників таких компонентів це великі корпорації з демократичних країн, які торгують акціями на фондових біржах і вкрай залежать від суспільної думки та уваги ЗМІ. Таким чином можна стимулювати самих виробників бути обачними у тому з ким торгувати.

Немає грошей – немає контрабанди

Але найголовніше – це бити передусім по тим сферам, звідки росія черпає кошти – нафта і газ, адже немає грошей – немає контрабанди. Тому стелі цін, яка не завжди спрацьовує – це звісно добре, але нафто-газове ембарго про яке з самого початку говорив президент Зеленський – це краща відповідь на всі ті злочини, які робить росія проти всього світу, а не лише України.

Безумовно, ми маємо бути реалістами, але реалізм не може бути виправданням слабкості санкційного тиску, тому боротьба за ізоляцію росії від можливості заробляти кошти та, що більш важливо, від західних технологій триває! Зупинимо росія зараз - зменшимо проблеми для світу у майбутньому. 

Ігор Петренко, доктор політичних наук, експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна”

Головне