путінська липа: чи був "договір" про нейтралітет України

путінська липа: чи був

А чи був "договір"?

Президент росії володимир путін на переговорах із лідерами африканських країн 17 червня продемонстрував документ, названий ним "Договором про нейтралітет України". За його твердженням, угоду підготували й парафували на переговорах Москви й Києва у Стамбулі на початку війни 2022 року. путін стверджував, що в документі, який він показав, 18 статей і що його парафував представник Києва. Також президент росії додав, що до договору є додатки. "Вони стосуються і збройних сил, стосуються й інших речей. Усе прописано – до одиниць бойової техніки й до особового складу".

А чи був сам договір?

На відео, на якому путін демонстрував цей документ, у самому тексті можна розглянути деякі деталі. І журналісти вже визначили, що дата на документі – 13 чи 15 квітня 2022 року (чіткість зображення не дає встановити точніше). Також можна прочитати, що йдеться про проєкт, наданий президенту рф. Водночас путін не показав підпису на нібито парафованому документі.

Отже, є багато запитань до того тексту, який показав путін.

Хронологія подій переговорного процесу

29 березня 2022 року на переговорах у Стамбулі Україна надала свої пропозиції щодо мирного договору з росією. Зміст цих пропозицій презентували публічно й вони добре відомі. Щодо жодного з пунктів українських пропозицій не було згоди рф – Російська делегація лише взяла проєкт до розгляду. Навіть більше, на той момент і проєкту договору не було: українська делегація передала росіянам лише концепцію, тобто ідеї, які ще треба було погодити, доповнити зустрічними ідеями від рф, і на їх основі створити взаємоприйнятний юридичний документ.

А потім стали відомі злочини росіян у Бучі. І ставлення президента Зеленського до переговорів із росією стало різко негативним, хоча українська сторона й не вийшла з переговорного процесу.

7 квітня 2022 року глава МЗС росії Сергій Лавров заявив, що Україна напередодні презентувала новий проєкт угоди з росією, який відрізняється від проєкту, оприлюдненого наприкінці березня після переговорів у Стамбулі. До нових пропозицій української сторони у Кремлі та МЗС рф висловили претензії.

12 квітня президент росії володимир путін заявив, що переговори з Україною знову зайшли у глухий кут. Водночас путін додав, що нібито 11 квітня йому "сказали, що українська сторона щось змінила в позиції щодо переговорів", але подробиць він поки що не знає.

До речі, 12 квітня стало відомо і про затримання в Києві Віктора Медведчука. 14 квітня стало також відомо, що внаслідок українського удару було потоплено крейсер "Москва".

20 квітня у Кремлі заявили, що передали Україні "документ" у межах мирних переговорів. Президент Володимир Зеленський не підтвердив, що Україні росія надала проєкт документа в межах переговорів щодо завершення війни. Про це він заявив журналістам у Києві після зустрічі із президентом Європейської ради Шарлем Мішелем.

На той момент мирні переговори між росією та Україною відбувалися лише в онлайн-режимі. І в підсумку вони зайшли у глухий кут і припинилися. Подальші переговори тривали лише щодо конкретних питань – "зернова угода", обмін полоненими.

Отже, відома й публічна зафіксована хронологія мирних переговорів між росією та Україною торік також спростовує заяви путіна. Ніхто з офіційних осіб ні в росії, ні в Україні не заявляв про парафування будь-яких мирних договорів між двома країнами. Навіть більше, тоді заявляли (зокрема путін і Лавров) прямо протилежне.

Договір "по-путінськи"

Отже, відома й публічна зафіксована хронологія мирних переговорів між росією та Україною торік також спростовує заяви путіна. Ніхто з офіційних осіб ні в росії, ні в Україні не заявляв про парафування будь-яких мирних договорів між двома країнами. Навіть більше, тоді заявляли (зокрема путін і Лавров) прямо протилежне.

Отже, можна зробити висновок, що путін укотре нахабно бреше й займається шулерськими маніпуляціями. Він показав російський проєкт мирного договору, який, з огляду на хронологію переговорного процесу, готувала росія в середині квітня, і видав його за парафований договір.

І ось тепер суто риторичне питання: а чи може бути договороспроможним державний лідер, який займається такими нахабними і брехливими маніпуляціями?

Володимир Фесенко, політолог

Головне