путін та Сі: про що домовляться два автократи

путін та Сі: про що домовляться два автократи

Рубрика "Китайський ієрогліф". Попередньо про форум "Пояс та шлях" та зустріч путіна з Сі. Це третій форум з моменту старту 10 років тому назад інфраструктурного проекту "Один пояс - один шлях" на один трильйон доларів.

На форум запрошені представники понад 130 країн. Хоча загалом угоду про співпрацю в рамках ініціативи підписали понад 150 країн (дехто зараз хоче уже вийти).

Цей форум, як і будь-який інший великий дипломатичний майданчик, має дві площини для аналізу: 1. глобальність проекту/тем; 2. двосторонні зустрічі.

Отже, спочатку про двосторонні зустрічі. Якщо ми говоримо про двосторонні російсько-китайські відносини, то вони безумовно (в силу політичних режимів та систем країн) оцінюються через призму особистих стосунків путіна та Сі. Для путіна це перший візит до Китаю після повномасштабного вторгнення. Та й взагалі - другий закордонний (якщо не помиляюсь) за рік.

Поки що заяв не так багато. Там Орбан лише розговорився та розпластався у комплементарних заявах путіну. Що стосується Сі, то тут він разом з путіним розраховують переграти один одного. Хоча обʼєктивно росія все більше стає залежною від Китаю (і в постачаннях товарів, заборонених ЄС через санкції, і в розрахунках в юанях, і в експорті нафти та газу).

Китай, натомість, довго вимальовує свій ієрогліф. путін давно хоче втягнути Сі у будівництво газопроводу "Сила Сибіру 2" для перенаправлення експорту російського газу з Європи до Азії (зокрема, Китаю через Монголію). Але Сі не дуже поспішає з конкретикою, обходячись лише загальними фразами схвалення, як це було під час його візиту до Москви у березні. Очевидно, розраховуючи дочекатися максимально вигідних Китаю економічних умов.

Глобальний контекст. Поза сумнівом, Китай через цю ініціативу посилює свою глобальну присутність у світі. Ну і претензія Китаю на лідируючу роль у всій Євразії стає все більш помітною. Там, де росія зменшує свою роль (зокрема, безпекову у країнах Центральної Азії), туди заходить Китай (у Таджикистані, наприклад, буде військова база Китаю).
У цьому сенсі показовими будуть конкретні домовленості на саміті щодо подальшого просування проекту "Один пояс - один шлях". Адже спочатку одним із ключових бенефіціарів програми "Пояс і шлях" була росія. Потім найбільшим бенефіціаром програми стала Саудівська Аравія, з якою були укладені угоди на 5.5 млрд доларів.

Олеся Яхно, політичний експерт

Головне