Повернення контролю: як подолати емоційне знесилення після стресу

Повернення контролю: як подолати емоційне знесилення після стресу

Переживши стрес, ми почуваємося емоційно знесиленими. Якщо зараз у вашому в житті саме такий момент, памʼятайте, що ви можете почати змінювати свій стан вже сьогодні.

ЗНАЙДІТЬ СВОЄ ДЖЕРЕЛО СИЛИ. Що вам подобається робити? Що заряджає? Чим ви можете займатися, забувши про час? Знайдіть своє джерело внутрішньої сили, а краще - декілька. І користуйтеся ними якомога частіше. Якщо ж з’являться думки на кшталт «я не маю права витрачати час на дурниці», то скажіть собі: «мене це заряджає, а отже це мені необхідно».

ОТОЧІТЬ СЕБЕ РЕСУРСНИМИ ЛЮДЬМИ. Скарги, зневіра, безперервні обговорення негативних ситуацій або навіть умисні «шпильки» внутрішніх сил не додають, погодьтеся. Вибудовуйте правильну дистанцію з тими, хто вас пригнічує. Натомість оточуйте себе ресурсними людьми. Після розмови з якими вам хочеться жити. Які вас надихають. Прямо зараз подумайте, хто є такими людьми у вашому житті? Як щодо того, аби вже сьогодні вийти з кимось із них на зв’язок?

ЗОСЕРЕДЬТЕСЯ НА ТОМУ, ЩО МОЖЕТЕ КОНТРОЛЮВАТИ. Стрес посилюється і подовжується почуттям втрати контролю. Тому надзвичайно важливо цей контроль собі повернути. Бодай у чомусь. Наприклад, у плануванні дня. Догляді за собою. Піклуванні про близьких.

СПРОБУЙТЕ ДУХОВНІ ПРАКТИКИ. Про користь медитації сьогодні не говорить тільки лінивий. Але, скажіть чесно, ви хоч раз робили її? При тому, що навчитися відпускати думки та розвантажувати голову можна всього за одне заняття з тренером.

ВІДПОЧИНЬТЕ! Тривалий стрес, недосипання, фізичні навантаження виснажують організм. Настав час нарешті відпочити. Подбайте про свої базові потреби: якісне харчування, повноцінний сон. Чи регулярно ви харчуєтеся? А що за продукти споживаєте? Чи достатньо спите? Якщо вночі виспатися не дають повітряні тривоги - надолужте вдень.

Якщо ж знадобиться підтримка професійного психолога - записуйтеся на особисту чи онлайн консультацію.

Олена Шершньова, практикуюча психологиня

Головне