Новий світовий порядок: людству потрібна система цінностей, яка не поділятиме на Захід та Схід

Новий світовий порядок: людству потрібна система цінностей, яка не поділятиме на Захід та Схід

У Йоганна Вольфганг Гете, серед його багатої творчої спадщини є такий витвір як "Західно-східний диван".
Дуже витончена робота. Навіть за стилістикою, алегоричною і злегка, а може й не злегка, романтизованою, але, не менш глибокою. Два менталітети, два види мислення, два типи закритості та відкритості – Захід та Схід. Прогресивний Захід з технологіями та чарівний сивий таємничий Схід.

Ґете писав його п'ять років. Мова не йшла про синтез культур, а про те, що для різних формацій об'єднуючим початком, цим самим "диваном", має бути гуманізм, вирішення проблем не через зброю, а через освіченість, справедливість і розум.

Ще одна повторювана думка у цьому творі – ідея вічного оновлення, круговороту життя та смерті. Там є один із найкрасивіших віршів про метелика, "помри і відродись".

І ось, вирішила перечитати окремі розділи цієї хитромудрої роботи, і подумала ось про що. Усі попередні роки (після Другої Світової війни) таким "диваном" була післявоєнна система міжнародного права. Яка довго працювала. Але в 21 столітті виявилося, що інститути не відповідають новим викликам та реаліям.

Новий "диван" як система - неодмінно з'явиться. І вона буде не поділена на Захід та Схід (вже зараз це не так. Схід дуже різний). Проте, це буде пошук спільної позиції за принципом дуже чіткого переліку загроз, "червоних ліній" та механізмів, що діють для їх запобігання та реагування.

Тобто не йдеться про якийсь окремий атлант, який утримує все на своїх плечах (колективному Заході, наприклад), а про систему та різні її рівні. Якщо людство зіткнулося з ядерним шантажем з боку того, хто є постійний член РБ ООН і прямо навпаки зобов'язався бути гарантом, насамперед для країн з без'ядерним статусом, значить щось пішло на рівні збою системи та загальної "сонливості".
Умовно кажучи, є два типи мови – установча (системоутворююча) та паролі. Збій стався на базовому, установчому рівні. А це значно складніше, бо зачіпає основи.

Олеся Яхно, політичний експерт

Головне

Інавгурація російського диктатора Володимира Путіна, яка має відбутися 7 травня, є спробою створити ілюзію законності майже довічного перебування при владі цієї людини, заявили в МЗС.