Нова зброя від Кремля: як рф докучає навігації ЄС

Нова зброя від Кремля: як рф докучає навігації ЄС

Поодинокі випадки з часом, породжують правило або створюють систему. Рф штучно та умисно з території Калінінградської області створює електронні перешкоди в роботі GPS на території країн ЕС та НАТО Неприємний момент, який можливо показує майбутню систему.

Трохи деталей

  • Листопад 2023 Фінляндія – зафіксовані проблеми в роботі метеорологічних аеростатів поблизу кордону із рф;
  • Грудень 2023 Польща – відбувся надзвичайний збій в роботі GPS на польському узбережжі Балтійського моря;
  • 12 січня Швеція - зафіксовані перебої із GPS;
  • 16 січня Польща - надзвичайний збій в роботі GPS на півночі країни (Варшава + Лодзь);
  • 17 січня Польща - аналогічна історія в районі міст Піла та Конін + Познань.


Те, що рф активно створює електронні завади над Москвою, СПБ та ще деякими надважливими об’єктами (військові + резиденції путіна) давно вже не є новиною. Все чітко та зрозуміло, вони намагаються убезпечитися від ударів українських безпілотників.

З країнами НАТО все складніше. За останні 2,5 місяці, рф щонайменше 5 разів ставила електронні завади своїм сусідам, членам Північноатлантичного Альянсу. І це вже точно не схоже на випадковість.

Мовчання країн НАТО на такі агресивні непрямі дії, тільки надає рф впевненості та зухвалості. Електронні перешкоди, що умисно створюються рф, серйозно заважають цивільній авіації ЕС. Повітряні судна втрачають супутникові сигнали, відхиляються від маршрутів, а пілоти отримують хибні повідомлення про місцеперебування, або інші хибні повідомлення.

Дуже ймовірно, що саме зараз рф активно тестує систему електронних перешкод в роботі GPS над територією ЕС та НАТО.

Яка мета таких дій?


Користуючись своєю перевагою в цій сфері, здійснювати гібридні теракти або просто вести хуліганську діяльність проти своїх сусідів. Така собі помста за міжнародні санкції та намагання конфіскувати активи рф на суму $300 млрд.

Підготовка до вторгнення в одну з країн Балтії (або окрему частину окремої країни). Тактику використання РЕБ при такій атаці, на пропагандистському каналі вже проговорювали 3 роки тому.

Що робити країнам НАТО?

  1. Посилити свою військову присутність як на суходолі, так на воді поблизу Калінінграду.
  2. Постійно відпрацьовувати різноманітні сценарії російського можливого вторгнення, як військового, так і гібридного.
  3. Активно розробляти та насичувати війська системами РЕБ власного виробництва, які можна використовувати проти рф у вигляді дзеркальних заходів.
  4. Активне умисне порушення рф системи зв’язку та навігації є підставами визнавати такі дії як недружні та застосовувати додаткові + персональні санкції проти відповідальних осіб, та членів їх родин.

Іван Ступак, військовий аналітик, колишній співробітник СБУ

Головне