Наземна операція в Секторі Гази: почати не можна завершити

Наземна операція в Секторі Гази: почати не можна завершити

Минуло вже понад два з половиною тижні після нахабної та несподіваної агресії ХАМАС проти Ізраїля. Тисячі жертв та поранених ізраїльських громадян викликали емоційну реакцію офіційного Єрусалима. В результаті масованих ракетних відповідей вже Ізраїль почали звинувачувати у невибірковому застосуванні сили та втрат серед цивільних палестинців. У цій ситуації центральною подією, що може стати точкою біфуркації, є реалізація намірів ЦАХАЛ розпочати наземну військову операцію проти ХАМАС у Секторі Гази.

Відзначу одразу – Ізраїль має повне право на захист. У конкретній ситуації він є жертвою дій терористичної організації, що публічно озвучує мету знищення єврейської держави. Отримавши підтримку своїх "проксігосподарів" з Тегерану та Москви ХАМАС робив ставку, що не буде воювати наодинці, натомість має зробити перший крок, що запустить ефект доміно. Саме тому ми почули оперативний заклик до священної війни, а також публічну готовність тієї ж ХЕЗБОЛЛА чи Ірану виступити проти Ізраїля у разі заходу в Сектор Гази.

Звичайно, зараз ми бачимо намагання країн Заходу, особливо США відтермінувати початок наземної операції. Продовжуються активні перемовини, розпочаті близькосхідним турне Блінкена та візитом Байдена в Ізраїль. З іншої сторони лишається міцним запит ізраїльського суспільства для покарання винних і старту наземної операції.

Не думаю, що той же Нетаньяху чи керівництво ЦАХАЛ не усвідомлюють, що навіть підготовлений початок наземної військової операції в Газі гарантуватиме зрозуміле та контрольоване завершення відповідної операції. Як мінімум тому, що ХАМАС підготували 500 км підземних тунелей, мають підтримку місцевого здебільшого молодого населення Гази та отримали достатньо зброї.

Близький Схід на роздоріжжі

Сьогодні у Середземному морі знаходяться дві авіаносні ударні групи ВМС США, що мають стати запобіжником від ескалації конфлікту на Близькому Сході. Водночас, більше втягування Штатів у цей конфлікт негативно б’є по самому Вашингтону. Згадати хоча б акції протесту та вандалізм проти американських компаній в Туреччині. Також наростають мітинги у європейських державах та загалом північноатлантичному просторі. Тобто затримка початку операції як не допускає непродуманих кроків у Секторі Гази, так і дає часові можливості для поширення антиізраїльської та антизахідної риторики. 

Мінімізація негативних наслідків має бути у пріоритеті планування наземної операції в Газі разом із забезпеченням національної безпеки Ізраїлю. Сьогодні вкрай важливо забезпечити подальше концептуальне розділення ХАМАС як терористичної організації від загалом палестинського народу. Проведення подальших військових дій має опиратися на відповідний фундамент. ХАМАС має бути знищено. Це прямо заявив Байден у своєму зверненні до американського народу.

Натомість очевидно, що Іран щосили зараз пробує затягнути у вир Сполучені Штати, атакуючи Ізраїль та американську військову інфраструктуру своїми проксісилами. Цьому аплодують у Москві, бо роблять ставку на відвернення уваги від України. Останнє, до слова, виявилось даремним завдяки подальшим заявам та ініціативам країн коаліції "Рамштайн".

Для уникнення підняття рівня конфлікту на Близькому Сході доцільно фактичне переформатування операції на контртерористичну. Паралельно з цим є необхідність в актуалізації перемовного процесу зі створення держави Палестина з чітко визначеними кордонами. Поміркованіші за ХАМАС перемовники, без сумніву, є. Це очільник Палестинської автономії Аббас і загалом ФАТХ, що контролює поселення на західному березі річки Іордан.

Перший крок до саме контртерористичних заходів Ізраїль вже зробив. Цьому слугують заява ЦАХАЛ, що припинення вогню можливе після звільнення заручників та здачі ХАМАСівців, а також ліквідація частини керівного складу організації.

Ситуація на Близькому Сході, як і війна росії проти України, є черговим виявом світового геополітичного протистояння. Втім, на даному етапі вона ще має можливості не перерости у глобальний конфлікт у військовому вимірі.

Ігор Чаленко, голова Центру аналізу та стратегій

Головне