Маніпуляції і пропаганда: як захиститися та мислити критично

Маніпуляції і пропаганда: як захиститися та мислити критично

Пропаганда - це поширення певних ідей, перетворення їх на переконання з метою вплинути на свідомість людей для досягнення конкретного, запланованого політичного результату. Пропаганда працює через створення необхідних образів і подій, що формують стереотипи та настанови, а в результаті - ідеологію мас, світогляд суспільства.

Маніпуляція - це механізм пропаганди, спеціальний комплекс прийомів соціального впливу на свідомість та поведінку груп людей, з метою зміни їх сприйняття та управління їхньою поведінкою.
На відміну від пропаганди маніпуляція має прихований характер. Пропаганда каже прямо, переконує, закликає, маніпуляція — приховано навіює.

Навіювання - процес впливу на психічну сферу, пов'язаний зі зниженням свідомості та критичності при сприйнятті та реалізації навіюваного змісту, з відсутністю логічного аналізу. При навіюванні відбувається передача думок, настрою, почуттів, поведінки. Навіювання працює шляхом стимуляції уяви та емоцій. Ефективність навіювання полягає в тому, що воно стимулює уяву та образне мислення, за які відповідає права півкуля людини.

Яскраві емоційні образи, слова, зображення, відео - все це непомітно осідає в уявленні людини, спонукаючи до певних емоцій та поведінки. При активізації роботи правої півкулі діяльність критичної лівої півкулі гальмується.

Таким чином людина не здатна аналізувати та критично оцінювати інформаційні потоки. Вона просто стає заручником. При цьому всю отримувану інформацію вона сприймає як свою власну думку. Потім її ідеї та бажання переходять у мотиваційну форму і необхідну поведінку.

Також ефективність навіювання підвищується, коли ми відчуваємо стрес, втому, сильне емоційне збудження, напруженість, стурбованість, відчуття безвиході.

До станів підвищеної навіюваності також належать такі стани: здивування, переляк, страх, фізична напруга та коли отримуєш великий обсяг інформації, а також при очікуванні.

Все це призводить до так званої "звуженної свідомості". Стану, коли людина здатна здійснювати вчинки, що суперечать її інтересам.

Ситуативно свідомість звужується в моменти, коли людина чує стереотипні фрази, гасла, клятви. При звуженій свідомості людина сприймає все буквально, не робить ніяких висновків і не критикує.

Як захиститися від пропаганди

Захиститися від пропаганди можна лише шляхом раціонального підходу до будь-якої інформації, критичним мисленням та аналізом. Проте слід пам'ятати — раціональне, критичне мислення не включається, коли людина поглинута емоціями. Ми самі можемо вирішувати та усвідомлювати у яких ситуаціях соціальний вплив може бути корисним, а в якому йому потрібно протистояти. Соціальний думка має великий вплив на наш вибір та поведінку. Але розуміючи механізми цього впливу, ми можемо ним керувати:

  • думати та аналізувати, ставити під сумнів і саму інформацію, і її джерела. Будь-яку важливу інформацію аналізувати та критично оцінювати;
  • звертати увагу на мовні засоби навіювання: заголовки, меседжі, які використовують фрази, що відрізняються однозначністю, наполегливістю, твердістю: "тільки це", "нібито", "тільки так". Будьте уважні до "токсичних" заголовків, що викликають шок, страх, обурення, а також до частого використання емоційних прикметників у тексті;
  • звертати увагу на візуальні засоби навіювання: не захоплюватися візуальними переглядами. У будь-якому ролику, соціальній рекламі, фільмі, програмі є прихованний сенс. Його людина асимілює автоматично;
  • якщо ви часто дивитеся, як одна людина чи група людей виконують певні дії, ви поступово (навіть якщо засуджуєте їх) захочете зробити те саме. Спостереження за чужою дією збуджує ту ж ділянку нашої кори головного мозку, ніби ми самі виконували цю дію (принцип дзеркальних нейронів).

Для того, щоб не піддатися на вплив пропаганди найголовніше — перейти з емоційної площини сприйняття в раціональну, і намагатися більше перебувати в цьому стані.

Олена Рихальська, кандидат психологічних наук

Головне