Лукашенка отруїли. Можливі мотиви Кремля і що варто зараз робити білоруській опозиції

Лукашенка отруїли. Можливі мотиви Кремля і що варто зараз робити білоруській опозиції

Парад 9-го травня в Москві видався бідненьким, занадто спокійним, як для вистави "побєдобєсія", дійством. Звичайно, парад далеко не завжди, може бути визначальним фактором, за яким можна визначати присутність або відсутність військової міці держави.

Але у випадку росії фактор показухи та демонстрації часто був визначальним. Цьогоріч все мляво, сіро. Навіть в промові путіна нічого нового, все та ж агресія, маніпуляція та брехня. Відчувається вичерпання сенсів і змістів. Хоча це почало відчуватись і в минулі рази виступів російського диктатора, коли той вже почав звинувачувати в бідах росії Англіканську церкву. Нові наративи могли б підсилити перемоги російської армії, але оскільки таких і близько не спостерігається на горизонті, довелось вдовольнитись старими методичками.

Білоруський диктатор лукашенко, який мав хворобливий, ослаблений вигляд, чудово вписався в тьмяні декорації цього дійства. На світлинах опублікованих різними ЗМІ, помітно, що рука у Лукашенка забинтована, схоже на катетер при крапельниці. І хоч він пройшовся і помахав ветеранам рукою, решту часу лукашенко пересувався на електромобілі. Прикметно, що на обід з путіним, в колі інших гостей, лукашенко не залишився і завершив свій візит до москви - передчасно.

То що ж трапилось?

Знаючи почерк російських спецслужб, цілком можна допустити, що лукашенка отруїли. Яка речовина могла бути використана, це вже деталі, відомо що кремль неодноразово вже вдавався до такого способу усунення неугодних осіб.

Як приклад, отруєння Литвиненка, Скрипалів, Навального, і це ще не весь список. Часті зустрічі лукашенка і путіна давали для отруєння білоруського диктатора можливості.

А які ж мотиви путіна в такому разі?

Мотив перший - небажання лукашенка віддавати наказ білоруським військам про вторгнення в Україну, з метою відтягування українських сил та резервів на Північ до білоруського кордону та унеможливленню і протидії контрнаступу.

Мотив другий - лукашенко намагався затіяти самостійну гру з Китаєм і під час візиту до Пекіну, міг вести перемовини з Китайським лідером Сі Цзіньпіном "через голову" росії. Мета - отримання певних гарантій від Китаю, заради певній противазі росії, банально задля збереження влади і відтермінування поглинання білорусі росією.

Звичайно, може бути версія і того, що у лукашенка просто є певні проблеми зі здоров’ям.

Але, в будь-якому разі, ослаблений лукашенко, це шанс для білоруської опозиції, полків "Каліновського" і "Погоня" консолідувати зусилля і взяти владу у свої руки, заради збереження суверенності білорусі та вирвати її з окупаційних пазурів російського звіра. Інакше, росія може призначити на посаду потрібного їм намісника, можливого гіршого за лукашенка.

"Вікно можливостей" для білоруського вільного суспільства, відкривається все більше. Варто не упускати цього шансу на вільну, демократичну, суверенну Білорусь, яка може стати важливою державою в поясі Міжмор'я і Тимор’я.

Олександр Мусієнко, керівник Центру військово-правових досліджень

Головне