Краш-тест для глобальних коаліцій: хто змагається за вплив у Африці

Краш-тест для глобальних коаліцій: хто змагається за вплив у Африці

Навколо Нігера розгортається ціла драма з ризиком регіонального конфлікту, в якому будуть залучені Франція та росія.

На недільній нараді країн-членів ЕКОВАС було ухвалено рішення взяти Нігер у блокаду і висунути військовій хунті ультиматум: до кінця тижня відновити конституційний порядок і повернути владу поваленому прозахідному президенту Мухаммеду Базуму. Навіть погрожували військовими заходами, тобто інтервенцією.

У відповідь військові Нігеру зупинили експорт до Франції урану і золота, двох ключових ресурсів, які Париж роками викачував із країни через свій конгломерат Orano. Вони відмовилися (поки що) виконувати ультиматум, а на захист Нігера виступили військові хунти сусідніх Буркіна-Фасо, Малі та Гвінеї.

Боротьба за присутність

Те, що починалося як внутрішня проблема, стає предметом боротьби на глобальному рівні. Африка є однією з ресурсних баз Європи. Де, втім, вплив останньої поступово згасає разом із розпадом залишків постколоніальних неформальних зон впливу типу Франсафрика.

Цим користуються конкуренти країн ЄС та НАТО: росія, Китай, Туреччина, арабські монархії Затоки, які давно включилися у боротьбу за континент.

На прикладі Нігера зараз видно, як росія намагається скористатися цим для підриву економічної бази Заходу та отримання нових точок входу в регіон. І як Франція намагається зберегти свою присутність та вплив у колишніх колоніях, де її зробили головним цапом-відбувайлом за всі біди.

Нині ситуація дедалі більше схожа на краш-тест для різних коаліцій держав. З одного боку, військові правителі, які намагаються вирвати владу з рук ослаблених цивільних урядів, які не виправдали надії, а з іншого боку, низка прозахідних країн на чолі з Нігерією, Ганою та Сенегалом, які мають шанс продемонструвати свої регіональні амбіції.

Ілія Куса, експерт з міжнародної політики Українського інституту майбутнього

Головне