"Країна-терорист": чому світ досі боїться назвати речі своїми іменами

Після відомого теракту на російській території з'явилася цікава інформація про те, що його проведення керівництво держави попереджали представники спецслужб держав "Заходу". Зокрема, США. Вони казали, про те, що на росіян готується атака від "ІДІЛ", але ті, начебто, все проігнорували. Ну і це видавалося в якості свідчення "некомпетентності" російських спецслужб.

Сама історія з "попередженням" цікава як така. Як відомо, Держдеп певний час тому відмовився вносити росіян до списку "держав - спонсорів тероризму". Мотивація тоді була різна. І що це "не вплине ні на що", і що "партнери США матимуть через це проблеми", і що "не можна здійснювати ескалацію та заганяти у глухий кут ядерну державу" і все тому подібне.

У підсумку що ми маємо? Найбільша терористична держава так і не має відповідного статусу серед цивілізованого світу. Хоча у світі немає більшого терориста, аніж держава, що ховається під абревіатурою рф.

На рахунку цього терориста уже незліченна кількість життів. І російських, до речі, теж. Адже режим бункерного діда починався із легендарного "рязанського цукру" та підриву багатоквартирних будинків з власними громадянами. Задля реалізації "великих геополітичних цілей".

За час російсько-української війни терористичне угрупування "рф" вчиняло найнеймовірніші приклади терактів: масові вбивства цивільних задля залякування цілої держави. На камери, онлайн, як це було у Маріуполі. Щоб всі бачили цю постійну смерть, і, очевидно, лякалися. Терор цивільного населення через атаки інфраструктури, електро - та теплогенерації узимку. Щоб залякувати цивільних можливістю померти від холоду. Невибіркові обстріли міст зброєю, яка не може бути точною. Аби кожен думав, куди потрапить під час наступного обстрілу. І жив у страху. І багато чого іншого. Усе це тероризм - тобто вплив на суспільну свідомість через залякування жорстокістю, смертю та насильством.

У порівнянні з усім цим різні "Бен Ладени" виглядають просто дітьми. Ніхто з них не вчинив і десятої частини того, що точно створили терористи під керівництвом свого захованого у нетрях бункера ватажка.

Але на "Заході" чомусь і досі ставляться до терористичного угрупування як до "держави". І "попереджають" їх про щось. Цікаво, про напади "ІДІЛ" на "Талібан" вони теж попереджають? І російські терористи відчувають слабину.

Всією цією історією про "ІДІЛ" "Захід" пропонував бункерному діду розпочати "perezagruzka"

Мовляв, давайте знову відновлювати стосунки щодо протидії "спільній терористичній загрозі". Але навіщо терористам дружити з не-терористами задля протидії іншим терористам? Чинити ж теракти значно веселіше.

Тому керівництво російського терористичного угруповання урочисто оголосило "винуватцем" у здійсненні "теракту" проти їхнього населення того, хто сам є жертвою постійних терористичних атак з їхнього боку.

Спочатку все це розвивалося на рівні пропаганди, а от вони уже і до "офіційних обвинувачень" дійшли. Звісно, щодо України.

Сьогодні от висунули "вимоги" видати їх керівника СБУ В. Малюка. За начебто "теракти" на території "рф". До того вони уже порушили проти нього кримінальну справу заочно. Це їм так "зайшло" інтерв'ю, яке вийшло цього тижня, і де, зокрема, розкривалися подробиці ліквідації зрадників та пропагандистів на території т.зв. "рф". А також вибухів на "Кримському мосту". Все це вони прагнуть якось приліпити до теракту у ТЦ "Крокус".

Звісно, ми всі будемо з цього приводу іронізувати, але можете не сумніватися, завтра ботоферма рознесе це по мережі "X". А власник мережі Ілон Маск зробить репост якогось найбільш відбитого бота з підписом "interesting". Вони наситять цим сміттям західний інформаційний простір, де усі будуть обговорювати, чи "справді Україна здійснювала теракт проти росіян". Так, жертва тероризму "здійснювала теракт проти терористів". Саме так це працює, і ніяк інакше. Так вони працювали під час одного зі своїх найбільш резонансних терористичних актів, що зачепили міжнародну спільноту - збиття малайзійського "боїнга" над Донбасом 2014 року.

А що в основі всього цього ? А в основі те, що найбільшого терориста сучасного світу бояться просто взяти і назвати терористом. Хоча б назвати. Визнати, зафіксувати.

Що це не "складний партнер", що це не "альтернативна модель", що це не "особлива душа", що це не "окрема цивілізація". Це терористи. Так їх треба називати, сприймати, так з ними треба взаємодіяти.

Петро Олещук, політолог, експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна”

Головне