Хто насправді тероризує росію зсередини

Хто насправді тероризує росію зсередини

Тут Кадиров і сам не зрозумів, як озвучив проблему: пригрозив російським ультранаціоналістам після атаки на "Крокус", мовляв, "вороги хочуть підірвати росію зсередини".

Щоправда, він щось мовчав, коли були антисемітські погроми у Дагестані. Та й не в той бік він загрожує та висуває претензію. Російська влада не займається міжнаціональною політикою, воліючи замінити її війною проти України.

Та й будь-які зовнішньополітичні провали та проблеми теж пояснюються Україною та Заходом. Навіть зараз, після теракту в "Крокусі", коли американські спецслужби заздалегідь попереджали про теракт, що готується, і вказуючи на його акторів, Кремль не говорить про ісламістів. Натомість говорить про "вікно" на українському кордоні.

Ну а Кадиров відчув майбутню проблему, але не ті причини називає. Він говорить про багатонаціональність, коли самої міжнаціональної політики немає. Кремль, по суті, провалив обидва напрямки.

  1. Провалив ідею "російської нації" як титульної, оскільки повністю дискредитував ідею "русский мир" як такого разом із РПЦ. Тобто расову ідею самі знаєте кого. Той самий закон "о российской нации", який обговорювали ще у 2015 році, так і не був прийнятий, і зрозуміло чому — , тому що це конкретна політика. А у рф, як відомо, змістовної політики немає. Справжня політика – це не "спецоперації", а довгострокові інтереси та перспектива країни, з чим у росії давно проблеми.

  2. Провалив він і "імперську ідею". Російська влада, поставивши хибне завдання захоплення територій сусідніх держав (замість розвитку), так і не зрозуміла принцип сучасних сильних держав.

    Принцип "протоімперій" (якщо можна так казати) – завжди ціннісний. Це як "плавильний котел", де представник будь-якої національності, сексуальної орієнтації, кольору шкіри тощо (якщо він професійний і не порушує закон) може претендувати на владу. Це принцип громадянського патріотизму та політичної нації.


Олеся Яхно, політичний експерт

Головне