Канцеляристи НАТО не вирішують майбутнє України

Канцеляристи НАТО не вирішують майбутнє України

Експертам, представникам засобів масової інформації – всім під час активної фази війни, яку проти нас веде рашистська федерації, зокрема й в інформаційному просторі, треба бути дуже уважними щодо тлумачень заяв тих чи інших осіб різних міжнародних організацій і структур, які можуть висловлювати позиції щодо українського питання.

Треба зняти всі маніпуляції навколо того, що хтось з канцелярії НАТО щось заявив. Насправді, політику слід аналізувати двома способами. По-перше, через офіційні документи, політичні рішення і угоди, міжнародні договори тощо. По-друге, як ці всі політичні заяви, угоди, договори, меморандуми, концепції реалізовуються в житті.

Майбутнє України – в НАТО

Так ось, потрібно аналізувати насамперед все з Вільнюського саміту. Адже було проведено дуже багато перемовин між Україною та членами НАТО, і всі бачили комюніке саміту, де чітко затверджено позицію, що майбутнє України – в НАТО, а також що держави-члени НАТО прибирають бюрократичний механізм із проходження ПДЧ для членства України в Альянсі.

В усіх офіційних документах, формальних та неформальних заявах лідерів НАТО і держав-членів НАТО, всіх поважних офіційних осіб, які мають пряме повноваження робити повідомлення щодо українського кейсу, чітко визначається територіальна цілісність і суверенітет України як неодмінна запорука і принциповий фактор для вирішення питання завершення війни, яку розпочала рашистська федерація проти України.

Усі цивілізовані держави, які підтримують Україну, керуються нормами міжнародного права. А головним джерелом міжнародного права у сучасній системі міжнародних відносин є Статут Організації Об'єднаних Націй, де чітко зазначено принцип непорушності державних кордонів, територіальної цілісності та суверенітету незалежних держав. Україна є визнаною міжнародною спільнотою незалежною державою в кордонах 1991 року, і жодні інші рішення не прийнятні. І НАТО не розшириться внаслідок зменшення території України, бо інакше буде підірвано основоположний принцип, який був прописаний і у Вільнюському саміті, і у безлічі інших офіційних документів НАТО про територіальну цілісність і суверенітет України.

Політичні рішення залежать від ситуації на полі бою

Давайте розглянемо цей кейс ще й з іншого боку – не лише з погляду прямої об'єктивності, а й, наприклад, з позиції об'єктивності інтересів НАТО. Не буде Північноатлантичний альянс надавати офіційно і юридично членство державі, яка перебуває у відкритій фазі активних бойових дій із рашистською федерацією. Це просто неможливо навіть з позиції інтересів цієї оборонної структури. Тому приймати Україну в Альянс можуть лише у кордонах 1991 року, і лише це буде перемогою для України і західних держав, які підтримують нас у боротьбі проти рашистської федерації.

Нагадаю, що вільнюське комюніке має принципове значення, адже дуже велику роботу було пророблено військово-політичним керівництвом нашої держави і безпосередньо Президентом Зеленським. Дуже багато перемовин відбулось до і під час саміту. А деякі формулювання, за різними інсайдами, вирішувались буквально на зустрічах між Зеленським та лідерами інших держав і урядів. Тому з огляду на великий обсяг роботи і узгодження позицій на дипломатичному рівні, немає жодних передумов, що НАТО сьогодні змінить свою позицію.

Тож, будь-які заяви і вкиди, які з’являються від якихось представників секретаріатів, канцелярій й інших структур, які не відповідають за перемовини і питання розширення НАТО, треба сприймати суто як суб’єктивну позицію окремо взятого чиновника або вкид і роздування різними ЗМІ неправдивої інформації.

Не ведіться і не слухайте бозна-кого. Треба розуміти просту річ – майбутнє України вирішуватиме не якийсь чиновник канцелярії якоїсь міжнародної організації. Можливо, я розкрию для когось секрет, хоча це не є секретом, але майбутнє України вирішують сили оборони і безпеки України. Їхня міць, їхня ефективність, їхня жага до перемоги, їхній професіоналізм – це єдиний фактор, який впливає на майбутні політичні рішення. Яким буде результат на полі бою, такими будуть подальші політичні рішення з боку НАТО й інших міжнародних структур, інституцій і наших партнерів.

Антон Кучухідзе, політолог-міжнародник, співзасновник аналітичного центру “Об’єднана Україна”

Головне