Якщо Трамп стане президентом США, чи так це трагічно для України

Якщо Трамп стане президентом США, чи так це трагічно для України

Експрем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон 19 січня в колонці для Daily Mail написав розлогий текст-агітку за Трампа – оптимального президента для Європи, для Америки, для бідніших родин США, для екології, для України...

Зокрема, в контексті війни з росією: "Світові потрібен лідер, чия готовність застосувати силу та абсолютна непередбачуваність є головним фактором що стримує для ворогів Заходу. ...Я просто не можу повірити, що Трамп кине українців; навпаки, зрозумівши, що з путіним не можна домовитися, я вважаю, що є велика ймовірність того, що він подвоїть зусилля і завершить розпочате - дасть їм те, що їм потрібно для перемоги. Тому, що б зараз не говорили про президента Трампа, я не можу повірити, що він захоче увійти в історію як президент, який залишив країну, якій він вже суттєво допоміг стати вільною. ...Якщо він вчинить правильно і підтримає українців — а я вірю, що він це зробить — президентство Трампа може стати великою перемогою для світу".

Ну і Джонсон нагадав, що саме Трамп після вторгнення рф у 2014 році в Україну був одним із перших, хто надав українцям протитанкові ракетні комплекси Javelin. Аргументами Джонсона, що саме Трамп зможе швидко і жорстко розібратись з росією як агресором (і не тільки з росією), є два приклади: ліквідація Сулеймані та удар по Сирії після застосування нею хімічної зброї. "Ну і хто чув про Іран після цього за Трампа? Чи застосовувала після удару по авіабазі Шайрат Сирія ще раз хімічну зброю?".

Аж такий оптимізм я не поділяю, звісно. Але не вперше наголошу: не варто штучно ліпити з Байдена друга України, а з Трампа – ворога. Вони орієнтуються передусім на інтереси Америки. І от в рамках реалізації цих інтересів і Трамп, і Байден, і республіканці, і демократи можуть приймати (і приймають) корисні для України рішення.

Тобто, Америка допомагає ЗСУ не тому, що Байден хороший чи любить українців. А, бо це відповідає її стратегічним інтересам щодо росії й Китаю. І Трамп, якщо стане президентом, не дасть негайно зелене світло путіну, бо той "друг Владімір". А так само сприятиме допомозі ЗСУ. Бо це в інтересах Америки. Тієї Америки, що має "стати величною знов". І американців, що отримають більше роботи й більші зарплати на виробництвах ВПК, які активізуються заради глобальних оборонних задач (і зокрема заради допомоги ЗСУ).

Олексій Голобуцький, заступник директора Агентства моделювання ситуацій, політтехнолог

Головне