Історична правда чи творча інтерпретація. Дискусія навколо фільму "Наполеон"

Історична правда чи творча інтерпретація. Дискусія навколо фільму

"Ти був там? А, тебе там не було! Тоді звідки ти знаєш?" (режисер Рідлі Скотт на закиди щодо історичної недостовірності фільму "Наполеон")


Подивився я фільм "Наполеон" Рідлі Скотта. Поділюсь враженнями, бо багатьом це явно треба – надто широкий спектр емоцій в українських і іноземних рецензіях на цей байопік (biographical picture) світового і британського кіно.

Перше, що впадає в око: фільм дійсно дуже дорогий – і в кожному кадрі видно, що 200 млн доларів було витрачено не дарма. Батальні сцени справляють враження – мені сподобались, хто б що не казав.

Гра виконавця головної ролі Хоакіна Фенікса комусь, можливо, видасться карикатурною – але має право. Це його творче бачення постаті Наполеона, його особистий підхід до ролі.

Тим, хто розраховував на історичне кіно, - особливо тим, хто вважає, що добре знає історію і хотів би побачити підтвердження цьому, - ясна річ, не сподобалась концепція фільму загалом. Бо він побудований довкола стосунків двох – Наполеона і Жозефіни. Історичний контекст не більше ніж тло для їхньої історії. Але це вибір митця, котрий вирішив зосередитись саме на цьому.

Те, що багато історичних неточностей, – так давайте будемо чесними. Неможливо назвати жодного дійсно визначного і улюбленого багатьма фільму, ґрунтованого на історичних подіях, в якому тих неточностей не було пачками. З датами, іменами, локаціями, подіями, одягом, їжею, зовнішністю...

До речі про специфіку сприйняття: рецензії дуже чітко діляться на два потоки. З Великої Британії і США відгуки переважно позитивні, майже всім сподобалось, навіть як щось окреме критикують. А от французи рознесли фільм вщент. Їм не сподобалось взагалі все. Один критик навіть зазначив, що французькі солдати під час атаки кричали "Vive la France" з американським акцентом.

Художня свобода чи історична точність?

Багато хто з французів каже, що Рідлі Скотт показав Наполеона таким собі Гітлером початку 19 сторіччя – що суперечить взагалі всім реаліям. Ну, треба розуміти, що все ж Скотт британець. І повністю вийти за рамки свого національного контексту британцю дуже важко. Все ж Наполеон дуже змінив континентальну Європу, однак не Велику Британію.

Ну і в принципі чи не найбільше критики саме через образливий для французів підхід до постаті Наполеона. Однак варто зважити: ми давно живемо в світі, де вже нема авторитетів і недоторканних персон, з монархами включно. Та й автор має право на будь-яку інтерпретацію. Зрештою, Скотт це відзняв не на державні гроші. І знімав не посібник з історії для задач просвітництва, а просто щоб розважити публіку. Які методи він обирає для розваги – його справа.

Зрештою, якби українці подивились знятий в Америці фільм про Шевченка, де він знятий бабієм, алкоголіком і модним бонвіваном, то теж рвали би на собі волосся і кричали, що все це неправда, неправильно і обурливо.

Тому такі фільми треба обирати свідомо: чи ти хочеш розважитись – чи хочеш дізнатись історію реальної постаті. Якщо друге – то точно не варто дивитись художні фільми. Треба читати книжки і дивитись документалки на History Channel. Художнє кіно в принципі не може відбити реалії щодо особистості, стосовно котрої навіть історики досі сперечаються – і про факти біографії, і про потрактування постаті.

Ванесса Кірбі, яка грає Жозефін, також непогано впоралась з роллю, як на мене. Але теж зіткнулась з критикою свого потрактування персони. Однак не варто випускати з уваги, що ми на багато подій дивимось з точки зору моралі 21 сторіччя. Соціальної структури і умовностей 21 сторіччя. Ну, нехай 20-го. Однак точно не кінця 18-початку 19.

Ну і не треба забувати: Наполеон – все ж практично "селф мейд мен". Термоядерний провінціал, бідний, незграбний, ніякого аристократичного виховання злиденні корсиканські дворяни Буонапарте дати не могли ні йому, ні іншим 7-м дітям. Все його виховання – це військова школа з 10-х і до 16 років (ще й попередньо французьку мав підтягнути – тобто, і у "витончених мистецтвах" він був нулем), де він був серед останніх. А Жозефін – вихована в монастирі дочка плантатора, дружина віконта Богарне, яка з 16-х і до 32-х років оберталась в аристократичних колах небідних і добре вихованих людей. Ця різниця світоглядів, виховання, освіти, цінностей не могла не позначитись на характері взаємин. Мабуть, за ці контрасти Скотт і обрав саме цей сюжет.

Отже, підсумок: "Наполеон" - якісне, яскраве розважальне кіно. Трошки історичне – більше з точки зору антуражу. Для вихідного дня геть непогана річ. Тим, хто все ж вирішить переглянути, варто зважити: фільм триває 2,5 години.

Олексій Голобуцький, заступник директора Агентства моделювання ситуацій, політтехнолог

Головне