Геополітичний ліфт: Індія – економіка світу, яка найшвидше розвивається

Геополітичний ліфт: Індія 	– економіка світу, яка найшвидше розвивається

Новини з Energy Weeк у Гоа підтверджують один із моїх глобальних прогнозів. А стосувався він того, що Індія стане економікою світу, що найбільш швидко розвивається. Я про це писав ще п'ять років тому, говорячи про те, що Індія повторить шлях Китаю зразка 90-х – нульових у частині динаміки розвитку. Зараз Індія демонструє зростання ВВП у розмірі 7,5% і стала економікою світу, яка найшвидше розвивається.

У майбутньому такі темпи зростання, швидше за все, будуть збережені. Прем'єр-міністр Нарендра Моді на відкритті Міжнародного енергетичного тижня (India Energy Week) у Гоа заявив: "Енергетичний тиждень проводиться у дуже важливий період: за перші шість місяців цього фінансового року (почався з 1 квітня 2023 року) темпи зростання ВВП Індії знову зросли на 7,5%, що випереджає глобальні темпи зростання. Експерти переконані, що Індія невдовзі увійде до трійки найбільших економік світу".

Індія виділить 134 млрд дол. на розвиток інфраструктури та частина інвестицій піде на розвиток енергетики. За словами Моді: "Очікується, що наш попит на первинну енергію подвоїться до 2045 року, і ми готуємося до цього".

У цій новині є низка важливих моментів. Індія споживатиме дедалі більше енергії. Де її брати? Своїх копалин явно недостатньо. Відновлювані джерела не зможуть сформувати базову генерацію. Залишається ядерна енергетика, газ, нафта та вугілля. А це посилення взаємодії із рф.

Другий момент. Індія стане магнітом для більшості світових інвестицій. Боротьба за інвестиції між країнами, що розвиваються, суттєво загостриться. Взагалі саме Індія може стати останнім великим проектом глобального девелопменту Заходу в 21 столітті.

Найближчими роками траєкторія Індії - це балансування між російськими енергоресурсами та західними технологіями та інвестиціями.

Третій момент - конкуренція в глобальних ланцюжках додаткової вартості збільшиться за експонентом і заходити в них для інших країн буде набагато складніше. Для українського бізнесу Індія може стати напрямом пошуку нових можливостей. Особливо щодо виробництва та реалізації продовольства.

Навіщо США робити з Індії ще одного конкурента?

Невже досвід Китаю нічого не навчив Америку? Тут все логічно. Глобальний світ так влаштований, що домінування є наслідком впливу фінансового, військового, технологічного, торгового, економічного та політичного. У цій концепції, ізоляція США рівнозначна втрати впливу.

Що стосується Індії, Китаю та США. Уявіть собі два ліфти, які знаходяться поруч один з одним і починають рух догори, коли хтось стає на їхній "дах". А на самому вгорі – бетонна стеля і якщо ліфт весь час рухатиметься вгору – того, хто на даху просто розчавить. Єдина тактика для нього – поперемінно стрибати з одного ліфта на інший, сповільнюючи час руху до стелі. А тепер уявіть, що два ліфти – це Китай та Індія. А той, хто стоїть на їхньому "даху" - США. І єдина тактика – це після 30 років зростання Китаю, загальмувати його та дати років 30 рости Індії до рівня Піднебесної.

Зіткнення зі стелею неминуче і на ліфті гарантовано розчавить, якщо не з'явиться новий ліфт. У 60-80-ті такими ліфтами були Японія та Німеччина. Наразі там майже нульові темпи розвитку.

Саме таким чином США відображають свою модель світу, стаючи, по суті, глобальним регулювальником. У Вашингтоні вважають, що після Індії будуть ще ліфти. "Або щось придумаємо". Тут головне за ким глобальна ініціатива, той і віддзеркалюватиме світ.

Олексій Кущ, економіст, фінансовий аналітик

Головне